Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik opštine Gavrilo Kovačević obišli rekonstruisanu Zemunsku gimnaziju

Renovirana Zemunska gimnazija je spremna da primi đake. U to se uverio 17. oktobra predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska Gimnazije koja 163 godine pamti svoje gimnazijalce, a danas izgleda kao dao je potpuno nova obrazovna institucija. Kompletna rekonstrukcija ovog hrama obrazovanja i svojevrsnog simbola Zemuna podrazumevalo je kompletno uređenje enterijera i eksterijera. Pored novih prozora, podova, plafona, sređenih zidova, gimnazija je dobila nove vodovodne i kanalizacione cevi sa sanitarnom opremom, kao i instalacije za grejanje i hlađenje. Sada će učenici koristiti modernu biblioteku, stomatološku ordinaciju i tavanski prostor za školske sekcije.

Predsednik Aleksandar Vučić u pratnji svog domaćina direktora Miloša Bjelanovića, predsednika Gradske opštine Zemun Gavrila Kovačevića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branka Ružića, gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića i drugih predstavnika državnih organa,  lokalne samouprave, obrazovnih institucija i kolektiva gimnazije obišao je moderno opremljene kabinete i učionice hemije, biologije, zbornicu, fiskulturnu i svečanu salu.

Ono po čemu se sada Zemunska gimnazija razlikuje od svih drugih škola u Srbiji jeste kabinet sa savremenim trenažerima i dijagnostičkim aparatima na kojima će moći da se proveri funkcionalni status učenika za pohađanje nastave fizičkog vaspitanja.Bila je to prilika da se predsednik Vučić sretne sa svojim razrednim starešinom i gimnazijskom profesorkom ruskog jezika u penziji Irinom Galkinom, za koju je rekao da je bila vrlo stroga, ali pravična, i evocira uspomene na srećne učeničke dane.

”Gimnazija nije ovako izgledala u vreme kada sam je pohađao. Sada izgleda mnogo lepše. Država Srbija je uložila u kompletnu rekonstrukciju Zemunske gimnazije nešto više od 4,5 miliona evra. Ova gimnazija  je iznedrila mnogo velikana koji su zadužili našu zemlju i zato je ovo zdanje zaslužilo da bude jedno od najlepših ne samo u Zemunu, nego i u Beogradu. Gimnazijalcima želim da se ovde osećaju kao kod svoje kuće”, rekao je predsednik Vučić, uz napomenu da je Republika Srbija u poslednjih nekoliko godina uložila 200 miliona evra u rekonstrukciju 180 škola u Srbiji, i tom prilikom, zahvalio se direktoru Zemunske gimnazije i profesorima što imaju snage da se bore za budućnost naše zemlje.

Niža realna škola  osnovana je 1858. godine odobrenjem Vrhovne vojne komande, potom 1881. godine dobija naziv Velika realka, da bi 1895. godine prerasla u Realnu gimnaziju. Važno je istaći da je zemunska realka bila i rasadnik učitelja za banatsko-sremski okrug, jer je postojao tečaj za učitelje. Danas Zemunska gimnazija ima status spomenika kulture. Do sada je iznedrila više od 40 hiljada maturanata, a trenutno nastavu pohađa 1300 đaka u 48 razreda.

Tagovi:

Pročitajte još: