PREDSTAVLJEN PROJEKAT I OTVORENA IZLOŽBA ”KARAVAN ZA KLIMU” U ZEMUNU

U okviru realizacije projekta Francuskog instituta u Srbiji pod nazivom ”Karavan za klimu”, koji Francuski institut u Srbiji realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke, Delegacijom EU u Srbiji i Kancelarijom Programa UN za razvoj u Srbiji, u galerijskom prostoru Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun 6.aprila priređena je prigodna izložba sa edukativnim panoima i eksponatima.

Prisutne je pozdravio predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić, koji je tom prilikom istakao značaj posvećenosti opštine Zemun da učestvuje u programima i projektima energetske efikasnosti, kao i da pruži podršku u realizaciji edukativnih programa, naročito za mlade.

”Gradska opština Zemun je od početka realizacije nacionalnog Programa energetske sanacije participirala u neophodnom konceptu smanjenja potrošnje energije, što je proces za zdraviju, održiviju i zelenu energetiku u Srbiji, i bila jedna od potpisnica prvih ugovora o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva među 37 gradova i opština, koji su počeli sa realizacijom u 2021. godini. Građani Zemuna su pokazali veliko interesovanje za programe energetske efikasnosti. Opština je obrazovala Komisiju za realizaciju energetske sanacije, koja kao stručno telo pruža punu logistiku pri implementaciji programa. Realizacijom ugovora o sufinansiranju građani mogu da zamene stolariju, urade termičku izolaciju, unaprede sistem grejanja i smanje potrošnju energije, te počnu da koriste energiju Sunca”, rekao je Gajić.

Ataše za saradnju Ambasade Republike Francuske Fransoa Gzavije Kovandi najavio je raspisivanje konkursa koji će biti namenjen opštinama i u okviru kojeg će posebno biti promovisane ”zelene škole”, kako bi se ukazalo na značaj aktivne uloge obrazovnih institucija u borbi protiv klimatskih promena.

U ime Međunarodne organizacije ekološke energije inovator profesor dr Miloš Stanković predstavio je patent elektrostatičkog partikularnog filtera, a prisutni učenici iz zemunskih škola su kroz rad na projektima svojih škola pokazali koliko su svesni uzajamne povezanosti očuvanja prirode i borbe protiv klimatskih promena. Ovo je bila dobra prilika da učenici najave nove projekte i iznesu svoje ekološke vizije kako bi trebala da funkcioniše lokalna zajednica.

U muzičkom delu nastupili mladi gitaristi Vanja Čubanović, učenik petog razreda Osnovne muzičke škole ”Kosta Manojlović” i Vuk Vukajlović, učenik trećeg razreda srednje Srednje muzičke škole ”Kosta Manojlović”.

Na izložbi su iz Francuskog instituta u Srbiji prisustvovali Vesna Adamović i Eva Jurić, a moderator na otvaranju izložbe bila je Tanja Kukobat iz Gradske opštine Zemun.

Tokom trajanja izložbe do 14. aprila odvijaće se i okrugli stolovi, ekološke radionice i tribina ”Šta možemo da uradimo mi”, koje će na najbolji način obraditi aktuelne teme iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Tagovi:

Pročitajte još: