Pretraga
Close this search box.

Premijera humanitarne predstave „Palčica iz srca rođena“: Posvećena je usvojenoj deci

Da li ste se nekad zapitali kako žive usvojena deca i njihovi roditelji? Sa kakvom se stigmom suočavaju, sa kakvim pitanjima i pogledima? Odgovore na ova pitanja potražiće polaznici edukativnog programa Američke privredne komore (AmCham). Šestoro mladih lidera i isto toliko studenata iz AmChamps tima zakazalo je premijeru humanitarne predstave “Palčica iz srca rođena“.

Predstava će svoje prvo igranje doživeti 9. februara, u Domu kulture Studentski grad, a nakon toga će se igrati širom Srbije, kako bi važna poruka o usvajanju i usvojenoj deci stigla do što više njihovih vršnjaka, dece koja imaju svoje biološke porodice.

Roditelji koji usvoje mališane reći će vam da je veliki izazov detetu objasniti da je usvojeno i šta to zapravo znači. Dok u svetu, pa čak i u regionu postoji dosta literature na ovu temu, kod nas još nema adekvatnih “pomagala” koja bi parove pripremila na razgovor sa decom na ovu temu. Udruženje „Usvojeni roditelji“ rešeno je da to promeni, a promene se najlakše dešavaju kada oko sebe imate ljude koji podržavaju vašu viziju i misiju.

„Proces usvajanja i momenat kada dete dođe u porodicu puni su sumnje. Da li ću uspeti? Da li ću biti dobar roditelj? Da li će me dete voleti kada shvati da ima i biloške roditelje? U poslednje vreme, na našu veliku sreću, usvajanje ima medijsku pažnju veću nego ikada i srećni smo da konačno dobija na značaju koji je odavno trebalo da ima. A naše srce je posebno puno kada neki mladi ljudi koji će tek imati moć u svojim rukama prepoznaju naš rad i vide budućnost našeg sveta obavijenu humanošću i nesebičnom ljubavlju“, kaže jedan od osnivača Udruženja, Monika Milinković Kostić.

Idejni tvorci humanitarnog događaja, Tim4 AmChamps programa, dodaju da predstavom žele da dočaraju kako žive i kroz šta prolaze deca koja su usvojena, a prikupljenim sredstvima pružiće vetar u leđa Udruženju u sprovođenju njihove plemenite misije – pružanje pomoći roditeljima koji su u procesu usvojenja ili su već usvojili dete.

„Sva sredstva koja prikupimo, nakon humanitarne predstave, prosledićemo organizaciji “Usvojeni roditelji”, koja se bavi savetovanjem i podrškom supružnicima koji imaju želju da usvoje dete ili su već prošli put usvojenja. Želimo da budemo deo njihove misije – da usvojenje bude prepoznato kao celoživotna pozitivna promena za najranjiviju grupu dece i da im bar damo vetar u leđa da parovima koji su u procesu usvajanja i onima koji su taj put prošli, obezbede emocionalnu i praktičnu podršku – kroz edukaciju i kreiranje podržavajuće sredine. Predstavom, između ostalog, podržavamo važan cilj Udruženja – da se roditelji osećaju prihvaćeno, informisano i osnaženo tokom celog procesa usvajanja, od prvih koraka i priprema za usvajanje, pa sve do dugoročne brige o usvojenom detetu.

Stoga, pozivamo kompanije i pojedince da nam pomognu u ovom lepom zadatku, kojim se borimo protiv stigme koja prati usvojenje dece. Pozivamo vas da zajedno širimo porodično stablo jer „porodicu ne čine samo oni sa kojima smo u krvnom srodstvu. Čine je i oni koji nas drže za ruku onda kada nam je to najpotrebnije“.

Ukoliko želite da nam se pridružite u ovoj važnoj misiji, možete nam se javiti putem mejla info@usvojeniroditelji.rs.

Tagovi:

Pročitajte još: