POSLEDNJI POZDRAV ZEMUNCU! Preminuo Aleksandar Kolo!

Aleksandar Kolo, dokumentarista Muzeja vazduhoplovstva preminuo je 18. decembra usled posledica Korona virusa. Ispraćaj će biti organizovan u četvrtak 23. decembra na Novom Groblju u Beogradu.Kolo je rođen je 1956. godine u Zemunu, bio je veliki ljubitelj vazduhoplovstva, maketar, jedriličar, istraživač i vrstan poznavalac vazduhoplovne istorije.

Tokom sedamdesetih godina prošlog veka bio jedriličar u AK „Franjo Kluz“ u Zemunu, nastavnik jedriličarstva, a na jednom takmičenju osvojio je treće mesto.Od 1981. godine bavio se istraživanjem, pisanjem i ilustrovanjem vazduhoplovne istorije Srbije i Jugoslavije. Generacije vazduhoplovaca su odrastale uz njegove članke objavljivane u popularnim i stručnim izdanjima na temu vazduhoplovstva. Autor je publikacije „Spitfajer“ i knjige „Nebeska odiseja“. Od 1986. godine je bio zaposlen kao dokumentarista u Muzeju vazduhoplovstva koji je smatrao svojom kućom, u koju je bio beskrajno zaljubljen do samog kraja.

Pored brojnih objavljenih tekstova, iza njega je ostalo i dosta neobjavljenih rukopisa, svedočenja i materijala koje je pripremao.Bio je redovan sagovornik Tango Sixa i jedan od retkih hrabrih ljudi koji je javno, pod svojim imenom, govorio o problemima i upropašćavanju vazduhoplovne zaostavštine ovih prostora.Iza Aleksandra ostaju dve ćerke i šestero unučadi.

Tagovi:

Pročitajte još: