Pripadnici SAJ-a u bazi u Batajnici napravili crkvu

Prilozima pripadnika ove specijalne jedinice MUP-a u njenom sedištu u Batajnici izgrađena je crkva posvećena Svetom Stefanu DečanskomFotografije SAJ

Svakog meseca kada bi primili platu, pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP-a Srbije odvajali su deo novca i uplaćivali ga u poseban fond. Davali su ko je koliko mogao i smatrao da treba. A, cilj je svima bio isti – da se u sedištu ove jedinice, u batajničkom naselju „13. maj”, izgradi hram.

Samo dve godine trebalo je pripadnicima SAJ-a, na čelu sa komandantom Spasojem Vulevićem, da svoju zamisao sprovedu u delo. U neposrednoj blizini baze ove specijalne jedinice, sada se nalazi Crkva Svetog Stefana Dečanskog, a njeni članovi redovni su posetioci liturgija i službi koje se u njoj održavaju.

– Ideja da se u neposrednoj blizini sedišta SAJ-a sagradi hram rodila se na Svetoj Gori, kada su pripadnici bratstva Hilandaraca naše jedinice boravili tamo. Redovno su posećivali, a to čine i sada, Svetu Goru sa ciljem da očuvaju tradiciju i etičke vrednosti koje treba da krase svakog viteza, kako zovemo članove snaga bezbednosti. O odluci da u našoj bazi sagradimo hram, obavestili smo predstavnike SPC-a i dobili odgovor da će nas sada blaženopočivši patrijarh Irinej primiti u svojim odajama i razgovarati sa nama o podizanju hrama – s ponosom za „Politiku” priča Spasoje Vulević, komandant SAJ-a.

Pre sastanka sa patrijarhom, Vulević je sa pripadnicima jedinice otišao u posetu manastiru Studenica, gde počivaju mošti kralja Milutina. Pored tamošnje Saborne crkve, nalazi se i Kraljeva, koja im se dopala. Zajednički su odlučili da i hram koji će biti podignut njihovim sredstvima ima takav izgled. Dogovor je bio i da skicu buduće crkve pokažu patrijarhu Irineju.

Sastanku sa sada počivšim patrijarhom, prisustvovali su i dvoje vikarnih vladika Jovan Ćulibrk i Atanasije Rakita, sada episkop Mileševski. Jedna od tema razgovora bila je i ona kome će novoizgrađeni hram biti posvećen. S obzirom na to da je slava SAJ-a Sveti arhangel Mihailo, prva ideja bila je da crkva bude posvećena njemu.

– Sastanak je prožimala posebna atmosfera, osećaj. Posle razgovora sa patrijarhom Irinejom i njegovim vikarnim vladikama, doneta je odluka da hram bude posvećen Svetom Stefanu Dečanskom. Svoju odluku, patrijarh je obrazložio rečima da crkva treba da bude posvećena živom kralju. U tom trenutku nisam razumeo šta je patrijarh time želeo da kaže, da bih posle nekog vremena shvatio da je Stefanu Dečanskom Bog pokazao svoju snagu i da on i dalje čuva svetinje na Kosmetu i bdije nad našom svetom zemljom u manastiru Visoki Dečani. Odluka patrijarha da svetinja bude posvećen Stefanu Dečanskom za mene je bila utoliko značajnija jer sam rođen u Peći i zato što sam u detinjstvu često Visoke Dečane posećivao sa roditeljima i prijateljima – prepričava susret sa patrijarhom komandant SAJ-a.

Tek kada su došli u bazu i sumirali utiske sa sastanka sa poglavarom SPC, pripadnici SAJ-a i njihov komandant uočili su jedan kuriozitet: da će hram koji treba da se sagradi u Batajnici neodoljivo podsećati na Kraljevu crkvu u manastiru Studenica, zadužbinu kralja Milutina i da će biti posvećena njegovom sinu Stefanu Dečanskom.

– Projekat za izgradnju crkve izradio je CIP i na tome smo im veoma zahvalni – naglašava Vulević.

Posle sastanka u prostorijama SPC-a, tadašnji patrijarh srpski Irinej posetio je naselje „13. maj” u Batajnici i mesto na kojem je trebalo da bude podignuta crkva, koja će sabirati vernike iz ovog naselja.

– Izuzetno sam ponosan i srećan što je naša ideja sprovedena u delo. Naglasio bih da smo veliku pomoć imali „sa strane”, odnosno da su nam naši prijatelji poklanjali fasadne cigle, cement, beton, armaturu…. –  priča Vulević.

Trećeg dana najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsenja gospodnjeg, 10. aprila 2018. godine, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je u prisustvu velikog broja vernika, služio svetu liturgiju u Crkvi Stefana Dečanskog u naselju „13. maj” u Batajnici. Tom prilikom, poglavar SPC-a uručio je visoka crkvena priznanja – orden Svetog kralja Milutina – kojima je Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao SAJ, kao ustanovu i njenog komandanta Spasoja Vulevića, kao pojedinca za izuzetan doprinos u podizanju Crkve Svetog Stefana Dečanskog.

Orden Svetog kralja Milutina dodeljuje se onim pojedincima i ustanovama koji su se dokazali kao ktitori i dobrotvori, s obzirom na to da je i ovaj kralj bio veliki dobrotvor i zadužbinar. 

Politika

Tagovi:

Pročitajte još: