„Priti laud“ iz Zemuna – kako se mlade i hrabre žene pesmom bore za obrazovanje i ravnopravnost

Mlade su, lepe, vredne i ambiciozne. Članice hip-hop grupe „Priti laud“ pevaju, igraju ali i podučavaju drugu decu.

Silvia, Živka, Elma i Zlata ispunile su želju i osnovale prvi ženski romski hip-hop bend na svetu. Nastupaju i van granica Srbije.

Imamo podršku građana i prijatelja, a najveću od naših porodica. Kad odemo u inostranstvo, tako nas lepo prihvate, osetimo se kao kod kuće. Lepo nas prihvate, i drago im je kada vide šta radimo za Rome, Romkinje, žene, da se borimo za ženska prava, i da svaka žena treba da bude samostalna, hrabra i jaka, i da je niko ne sputava u tome“, rekla je Živka Ferhatović, studentkinja druge godine Pravno-poslovnog fakulteta, i nastavnica u organizaciji „Grab“.

Prvi spot ovog sastava nosi poruku protivljenja udaji maloletnih Romkinja.

Članice sastava „Priti laud“ uverene su da pop-kultura može da utiče na svest mladih. Posebno ukazuju na problem maloletničkih brakova.

„Želimo da se Romkinje prvo obrazuju, da završe školu, a kasnije naravno dođu i brak i deca i sve ostalo“, kaže Silvia Sinani, nastavnica plesa u „Grabu“. Dodala je da grupi dosta pomažu prijatelji i kolege, mentori – koji su deo te organizacije.

Pevaju na romskom, srpskom i engleskom. Nastupale su i na Bi-Bi-Si radiju uživo, gde su bile i gošće, zbog čega su, kako kažu, vrlo ponosne.

„Nije toliko teško, sednemo napišemo tekst, pošto nam je romski maternji jezik, a živimo u Srbiji pa se podrazumeva da govorimo i srpski. Engleski nismo još usavršile, ali se jako trudimo i nije nam teško da napišemo pesmu na teme o kojima želimo da govorimo javno. Pošto smo Romkinje, u našim temama, kada pišemo pesme, gledamo da Rominje malo osvestimo o tome koliko je obrazovanje neophodno“, dodala je još jedna članica grupe, Zlata Ristić, nastavnica plesa u „Grabu“.

Dečji brakovi, neravnopravnost žena i muškaraca, loše obrazovanje, pravo glasa mladih – to su samo su neki od problema koje obrađuju u pesmama.

Ambiciozne devojke imaju veliku pomoć od organizacije i fondacije „Grab“. Putem fondacije, koja ima dva centra, u Nišu i u Beogradu, pomaže se, između ostalog i mladim Romkinjama.

„Imamo radionice plesa i repa, ali imamo i radionice gde deca dolaze posle škole gde im pomažemo da rade domaće zadatke, da ih pripremamo za prvi razred, srednju školu, fakultet… I meni su pomogli da upišem srednju školu i fakultet. Pozivamo svu decu koja žele da dođu, da uče sa nama, da radimo domaće zadatke…“, kaže Živka Ferhatović.

Rts

Tagovi:

Pročitajte još: