PRODATA 1962: Grad je vlasnik zemunske sinagoge

Beogradski pravobranilac Ivan Lalović odbacio je kao netačne pojedine medijske napise da Grad Beograd sprečava vraćanje zgrade sinagoge u Zemunu Jevrejskoj opštini Zemun. U saopštenju za javnost, Lalović je ukazao da je neopravdano rešenje Agencije za restituciju, kojim je Jevrejskoj opštini Zemun vraćena zgrada u Rabina Alkalaja 3 i 5 (nekadašnja sinagoga), jer ona nije oduzeta, već je opštini prodata 1962. godine po tržišnoj ceni.

On je naveo da je zato gradsko pravobranilaštvo Grada Beograda podnelo Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za preispitivanje presude Upravnog suda kojom su odbijene tužbe podnete od strane Republike Srbije, Grada Beograda i GO Zemun protiv rešenja Agencije za restituciju.

„Razlog za izjavljivanje ovog vanrednog pravnog leka, koji ne sprečava izvršenje rešenja, odnosno vraćanje nepokretnosti, nalazi se u tome što predmetni objekat nije oduzet Jevrejskoj opštini bilo kakvim aktom o podržavljenju, kakvi su donošeni nakon 9. marta 1945. godine, već je Jevrejska opština prodala predmetnu nepokretnost Gradskoj opštini Zemun, po tržišnoj ceni, zaključenjem Ugovora o kupoprodaji 1962. godine“, navodi se u saopštenju, prenosi gradski Sekretarijat za informisanje.

Lalović je naveo da je zgrada nekadašnje sinagoge vraćena u tzv. zamenskoj restituciji, umesto drugih nepokretnosti koje jesu oduzete Jevrejskoj opštini, u postupku nacionalizacije, a ne mogu biti predmet naturalne restitucije.

„U toj situaciji, Jevrejska opština Zemun ima pravo na novčanu naknadu na ime onih nepokretnosti koje joj jesu oduzete, ali smatramo da nema pravo na vraćanje zgrade koju je prodala, po tržišnoj ceni, tokom 1962. godine“, istakao je gradski pravobranilac.

Upravni sud je prvobitno uvažio tužbe Republike Srbije, Grada Beograda i GO Zemun, tako što je poništio rešenje Agencije za restituciju kojim je predmetni objekat vraćen Jevrejskoj opštini Zemun.

Protiv te presude, Agencija za restituciju i Jevrejska opština Zemun podnele su zahtev za preispitivanje sudske odluke Vrhovnom kasacionom sudu, koji je zahtev usvojio, ali nije doneo meritornu odluku, već je predmet vratio Upravnom sudu na ponovno odlučivanje.

Gradsko pravobranilaštvo grada Beograda nije, niti će osujetiti bilo koga u ostvarivanju svojih zakonom priznatih prava, pogotovu ne Jevrejsku opštinu. Jevrejska opština nije imala pritužbi na postupanje ovog organa, koji zastupa Grad Beograd u ogromnom broju postupaka što za predmet imaju kako vraćanje imovine verskim zajednicama, tako i otklanjanje posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta. Smatramo da bi konačnu odluku o svim spornim pravnim pitanjima trebalo da donese sud, a Grad Beograd će se svakako povinovati stavu suda, kakav god da bude“, zaključio je Lalović.

Izvor: kurir

Tagovi:

Pročitajte još: