PROJEKTI ZA NAJMLAĐE ZEMUNCE

Gradska opština Zemun ispraćajući staru godinu, tradicionalno nastavlja da daruje najmlađe sugrađane.

U Sportskom centru ”Pinki” od 27. do 29. decembra princezama i vitezovima uzrasta do osam godina uz novogodišnju čaroliju, Deda Mraza, omiljene likove iz crtaća i maskote biće podeljeno preko 10 hiljada poklona i to razvrstanih po uzrastu, kako bi baš svako dobio svoju omiljenu igračku.

Podrška Opštine porodici i roditeljstvu se između ostalog ogleda i u projektu Čestitka majci. To je još jedan dar u vrednosti od 100 hiljada dinara za prvorođene bebe u zemunskom porodilištu, za devojčicu i dečaka, u tom dobročinstvu i duhu radosti, počinje Nova godina.

Prvi dan januara, takođe je posvećen našim mališanima, kada se na Velikom trgu organizuje manifestacija ”Trg otvorenog srca”, sa muzičkim i pratećim programom u kome će zajedno sa roditeljima uživati.

Jedna od glavnih tačaka u strategiji razvoja Zemuna, su svakako programi koji se odnose na decu i mlade.

Briga o porodici i njenom razvoju počinje od samog rođenja. Zato u 2023. godini Opština nastavlja da poklanja bebi pakete koji sadrže sve ono što je potrebno roditeljima u prvih nekoliko meseci za negu novog člana porodice.

Prateći razvoj i potrebe najmlađih Savet za bezbednost saobraćaja na putevima u kontinuitetu sprovodi akciju podele auto-sedišta i edukaciju o pravilnoj upotrebi i preventivnom i odgovornom ponašanju svih učesnika u saobraćaju.

Za školsku 2022/23. godinu Gradska opština Zemun je obezbedila školski prevoz koji koristi oko 1300 učenika zemunskih osnovnih škola, kao i dve dodatne autobuske linije za prevoz učenika čije škole su udaljene više od četiri kilometara od mesta stanovanja.

Opština je uvek i tu, kada treba obezbediti prevoz za odlazak učenika na republička i međunarodna takmičenja.

Polazak u školu je uvek emotivan i veliki korak za porodicu. U svim zemunskim osnovnim školama prvake svake godine čekaju rančevi i školski pribor u okviru projekta ”Zemunski prvak”.

Naravno, trajno opredeljenje Opštine je da kroz ulaganje u izgradnju, renoviranje i opremanje novih vrtića i škola obezbedi uslove za pravilan i kvalitetan razvoj dece.

Paralelno se radi i na uređenju zelenih površina, parkova i igrališta.

Pravilo je da se svaki trud nagradi, i u ovoj školskoj godini biće nagrađeni novčanim čestitkama nosioci Diplome ”Vuk Karadžić” u osnovnim i u srednjim školama.

Novčane čestitke dobijaju osnovci i srednjoškolci nagrađeni na međunarodnim i republičkim takmičenjima.

Jedina smo gradska opština koja dodeljuje plakete i novčane nagrade zaslužnim prosvetnim radnicima zemunskih osnovnih i srednjih škola u znak priznanja za postignute rezultate u radu i stručnoj pomoći učenicima koji postižu vanredne uspehe u toku školovanja.

Svoju dugu tradiciju školstva Zemun baštini blizu dva i po veka. Danas Zemun ima 17 osnovnih, sedam srednjih, tri specijalne i Muzičku školu ”Kosta Manojlović”.

Posebna pažnja se posvećuje podršci vanškolskim aktivnostima i promociji bavljenja sportom i rekreacijom.

Kroz projekat ”Školski sport” Opština je pokrovitelj školskih takmičenja u svim timskim sportovima i atletskim disciplinama. Dokaz da se uspešno radi sa decom su pobednički pehari i medalje na policama škola.

Opština je uvek partner u aktivnostima đačkih parlamenata, povezivanju i umrežavanju sa udruženjima koja se na poseban način bave zaštitom životne sredine, negovanjem tradicije i očuvanjem kulturne baštine.

Planirana budžetska sredstva za 2023. godinu značajno će unaprediti sve one projekte koji su posvećeni deci i mladima.

Tagovi:

Pročitajte još: