Proširuje se groblje u ovom zemunskom naselju

Na teritoriji opštine Zemun već pet godina nema nijedno slobodno mesto za sahranjivanje. Sva groblja, od Gardoša do oboda opštine, zatvorena su, a žitelji Zemuna svoje najmilije sahranjuju po drugim prestoničkim večnim počivalištima.

Iz Gradske opštine Zemun najavljuju da u septembru počinju dugoočekivani radovi na proširenju groblja u Ugrinovcima. Prema rečima prvog čoveka Zemuna Gavrila Kovačevića, investitor radova je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, a radovi će koštati oko 90 miliona dinara bez PDV. – Radovi na uređenju groblja obuhvatiće uređenje pristupnih staza i internih saobraćajnica, te zemljane, betonske, elektro i armiračke radove – najavljuje Kovačević.

– Takođe, biće postavljena nova javna rasveta, a radiće se i na vodovodnoj infrastrukturi. Posle završenih radova, kaže Kovačević, na novoj parceli biće dostupno 1.225 grobnih mesta različitih struktura. Projektom je predviđena i izgradnja nove kapele sa kadionicom, službenih prostorija, kao i pomoćne zgrade za radnike uprave groblja.

Osim Ugrinovaca, u narednom periodu očekuje se i izbor izvođača za novo groblje u Batajnici. Meštani ovog zemunskog naselja poslednjih godina organizuju ispraćaje svojih najdražih najčešće u Dobanovcima, Banovcima ili Pazovi, gde takođe postoji potreba za proširenjem groblja. Ali, večna konačišta ljudi koji su živeli u Batajnici neretko su i na Orlovači ili Zbegu.

Lešće, Bežanija, Kaluđerica…

Krajem 2021. godine, iz JKP „Pogrebne usluge“ naveli su da je, osim u Batajnici, predviđena gradnja još tri nova groblja na različitim lokacijama u gradu. Kako su objasnili, planirano je da večna počivališta budu Lešće 2, Bežanija 2 i u Kaluđerici, kako bi se proširili kapaciteti postojećih gradskih grobalja.

Kovačević ističe da je potrebno organizovati bolje održavanje lokalnih grobalja. Kada bude formirano u Batajnici, ono će biti u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“, a prvi čovek Zemuna podseća da su i građani dužni da svoje obaveze redovno izmiruju.

Opština Zemun još krajem prošle godine pokrenula je inicijativu da se u Ugrinovcima i Batajnici formiraju još dva groblja. Planirano je da se novo večno počivalište u Batajnici prostire na 12 hektara.

 

Tagovi:

Pročitajte još: