PROSLAVLJENA SLAVA SVETOG ARHANGELA GAVRILA U ZEMUNU

U manastiru Svetog Arhangela Gavrila u Zemunu 26. jula svečanu arhijerejsku liturgiju povodom manastirske slave Sabora Svetog Arhangela Gavrila služio je episkop zapadnoevropski Justin sa sveštenstvom zemunskih crkava. Prazničnoj službi i obredu sečenja slavskog kolača prisustvovali su članovi Veća Gradske opštine Zemun Marko Raić i Ivan Morić, kao i mnogobrojni vernici.

Manastir, koji je 1786. godine u Gradskom parku u Zemunu izgradio trgovac Teodor Toša Apostolović, ustupljen je posle Oktobarske revolucije ruskoj emigraciji u Srbiji, dok je danas starešina manastira grčki sveštenik Panagiotis Karatasios. Pored vrednog ikonostasa, dela poznatog zemunskog slikara Dimitrija Bratoglića i njegovog pomoćnika Konstantina Lekića, u manastiru se nalazi i freska Svetog novomučenika Vukašina iz Klepaca.

Hramovnu slavu proslavila je i crkva Svetog Arhangela Gavrila u Batajnici, koja je kao i Manastir spomenik kulture. Radost praznika sa sveštenstvom i vernicima podelili su članovi Veća GO Zemun Vukašin Bojović i Đorđe Dukić.

Crkva je podignuta između 1780. i 1785. godine na mestu starije crkve iz 18. veka. Predstavlja najstariji arhitektonski spomenik i glavnu urbanističko-prostornu dominantu u Batajnici, podignuta je kao jednobrodna barokna građevina sa polukružnom apsidom, pripratom i visokim trospratnim baroknim zvonikom. U crkvi se čuvaju umetnička dela izuzetne kulturne vrednosti: ikonostas sa 54 ikone koje se pripisuju istaknutom srpskom baroknom slikaru Teodoru Kračunu, zatim 28 ikona poznatog zemunskog slikara 19. veka Živka Petrovića, kao i niz dela primenjene umetnosti 18. i 19. veka i nekoliko retkih knjiško-arhivskih predmeta.

Letnji Aranđelovdan proslavljaju mnogi vernici, jer Arhanđel Gavrilo uživa posebno poštovanje, prvi među arhanđelima, mileševski Beli anđeo, Blagovesnik, koji je najavljivao sve značajne događaje, od Postanja, nebeske borbe sa ”palim” anđelima, rođenja Svetog Jovana Preteče, Presvete Bogorodice i samog Hrista, kao i blagovesti o njegovom vaskrsenju, kao serafim najbliži Božjem prestolu.

 

 

Tagovi:

Pročitajte još: