PROSLAVLJENA SLAVA SVETOG ARHANGELA GAVRILA U ZEMUNU

U manastiru Svetog Arhangela Gavrila u Zemunu 26. jula svečanu arhijerejsku liturgiju povodom manastirske slave Sabora Svetog Arhangela Gavrila služio je vikarni episkop remezijanski Stefan sa sveštenstvom zemunskih crkava.

Prazničnoj službi i obredu sečenja slavskog kolača prisustvovao je sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković i mnogobrojni vernici.

Hramovnu slavu proslavila je i crkva Svetog Arhangela Gavrila u Batajnici.

Letnji Aranđelovdan proslavljaju mnogi vernici, iako je crnim slovima upisan u crkveni kalendar, jer Arhanđel Gavrilo uživa posebno poštovanje.

Prvi među arhanđelima, mileševski Beli anđeo, Arhanđel Gavrilo slavi se u narodu i kao Blagovesnik, koji je najavljivao sve značajne događaje, od Postanja, nebeske borbe sa ”palim” anđelima, rođenja Svetog Jovana Preteče, Presvete Bogorodice i samog Hrista, kao i blagovesti o njegovom vaskrsenju, kao serafim najbliži Božjem prestolu.

Manastir, koji je 1786. godine u Gradskom parku u Zemunu izgradio trgovac Teodor Toša Apostolović, ustupljen je posle Oktobarske revolucije ruskoj emigraciji u Srbiji, dok je danas starešina manastira grčki sveštenik Panagiotis Karatasios. Pored vrednog ikonostasa, dela poznatog zemunskog slikara Dimitrija Bratoglića i njegovog pomoćnika Konstantina Lekića, u manastiru se nalazi i freska Svetog novomučenika Vukašina iz Klepaca.

Tagovi:

Pročitajte još: