PROSLAVLJENO 164 GODINE ZEMUNSKE GIMNAZIJE

Kolektiv, učenici i prijatelji, partneri i saradnici proslavili su 21. oktobra 164 godine rada Zemunske gimnazije. Svečanosti, koju su prigodnim umetničkim programom uveličali učenici, uz pomoć svojih drugara iz MŠ ”Kosta Manojlović”, prisustvovali su predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić, sekretar Skupštine Marko Janković, član Veća Đorđe Dukić, direktor JP ”Pinki” dr Stanislav Glumac, nekadašnji učenici, a danas uspešni privrednici, poslenici kulture i sporta, profesori, nastavnici, roditelji i gimnazijalci.

Pozdravljajući učenike, kolege i prijatelje škole, direktor Miloš Bjelanović naglasio je da Zemunska gimnazija neguje tradiciju, vrednosti, znanje i tom prilikom uručio plakete Zemunske gimnazije zaposlenima za decenijski ili višedecenijski predan i uspešan rad u ovoj obrazovnoj instituciji.

”Pre godinu dana smo se vratili u naše velelepno zdanje, u naše carstvo, u zemunski svetionik znanja i kulture. Ovo je najveća gimnazija u Srbiji. Imamo 48 odeljenja, 1350 učenika i 136 zaposlenih, od toga 107 profesora. Negujemo rad sa učenicima koji imaju posebne sposobnosti za fiziku, kao i za računarstvo i informatiku. Naravno, ništa manje nisu kvalitetni učenici koji pohađaju društveno-jezički i prirodno-matematički smer”, rekao je direktor Bjelanović i dodao da su nove generacije učenika veoma kvalitetne, profesorski kadar je podmlađen, a nastavni prostor rekonstruisan i oplemenjen savremenom opremom, što je dovoljan razlog da ova gimnazija bude u samom vrhu srpskog obrazovanja.

Svečanoj akademiji prethodilo je predstavljanje knjige ”Uspešni ljudi – maturanti Zemunske gimnazije”. Knjiga predstavlja svojevrsni ”trag u vremenu” višegodišnjih dobro posećenih tribina organizovanih u gimnaziji sa gostima, bivšim maturantima, koji su danas dosegli vrhove srpske nauke i kulture.

Zemunska gimnazija, gotovo od osnivanja 1858. godine, pa sve do danas, bila je i ostala obeležje Zemuna, a uz Matematičku, Šabačku, Karlovačku i Čačansku jedna je od gimnazija sa najdužom tradicijom u Srbiji.

Tagovi:

Pročitajte još: