Prvi EKO vrtić u Zemunu!

Naša privatna predškolska ustanova “Igralište” koja se nalazi u Zemunu ove godine je aplicirala za Eko –zastavicu i na putu je da postane jedina Ekološka predškolska ustanova u Zemunu. Ovim putem želimo da pošaljemo poruku široj zajednici da se uključe u realizaciju aktivnosti na očuvanju životne sredine, jer je ona veoma značajna za sve nas. Intelektualni vlasnik ovog programa je FEE (Foundation for Environmental Education), kao odgovor na potrebu da se mladi uključe u rešavanju problema u životnoj sredini. Današnja deca su budući ljudi i oni će rešavati ekološke probleme koje smo im mi ostavili. Program je pokrenut najpre u Danskoj, Nemačkoj, Grčkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Danas se realizuje u 68 zemalja širom sveta povezujući više od 59.000 obrazovno vaspitnih institucija na šest kontinenata.Program Eko-škole ima za cilj da podigne svest učenika o problemima u životnoj sredini i održivom razvoju, kroz nastavne i vannastavne aktivnosti, kao i kroz školske akcije i akcije u okviru zajednice.Fokus je na samom procesu obrazovanja, međutim, mnoge zemlje ovaj program kombinuju sa drugim programima, jer obezbeđuje integrisani sistem upravljanja zaštitom životne sredine u školskom okruženju, koji je zasnovan na ISO 14001 / EMAS pristupu.

Zbog toga je velika prednost ovog programa njegova fleksibilnost, kroz poštovanje sedam ekoškolskih koraka, prilagođeno konkretnim nacionalnim i lokalnim uslovima. Škole koje su uspešno ostvarile svoje postavljene ciljeve dobijaju međunarodni sertifikat – Zelenu zastavu – koja predstavlja prestižnu eko-oznaku, svedočanstvo o posvećenosti škole da podstiče održivi način života sada i u budućnosti.Program Eko –škola je međunarodna inicijativa dizajnirana da podstakne akcije u oblasti održivog razvoja. Predstavlja alat za upravljanje životnom sredinom, inspiriše i osnažuje mlade ljude da preduzmu akcije i u pravcu ekonomski i društveno pravednijeg sveta:
• stvarajući lidere novih promena u lokalnim zajednicama
• osnažujući buduće donosioce odluka
• proširujući svoje učenje izvan učionice
• pomažući im da razviju odgovorne stavove
• povećavajući njihov nivo poverenja i motivacije
• omogućujući njihovo učešće u akcijama zaštite životne sredine
• poboljšavajući njihove veštine i znanja u svim oblastima, uključujući i timski rad
• unapređujući njihovo mentalno i fizičko blagostanje.


Eko-škole predstavljaju okvir za učenje i akcije koje pružaju mnoštvo mogućnosti za povezivanje obrazovanja o održivom razvoju sa svakodnevnim radom na realizaciji plana i programa, koji sprovode škole – omogućavaju i podstiču blisku saradnju između škola i šire zajednice.

Podstaknutim gore navedenim činjenicama i inspirisani našim okruženjem, koje čini jedna od najlepših evropskih reka Dunav, planina Avala i bogatstvo prirodnih resursa omogućili su nam da krenemo u ekološke aktivnosti i na kraju našeg puta apliciramo za Zelenu zastavicu. Na ovaj put krećemo uz našu najveću podršku u dosadašnjem radu, podršku naše dece i roditelja. Za ovaj poduhvat bila nam je potrebna podrška i lokalne zajednice. Nailazimo na veliko oduševljenje sektora za ekologiju u opštini Zemun i pismom podrške predsednika opštine Zemun krećemo na put u želji da briga za životnu sredinu postane trajna vrednost i način življenja u našoj predškolskoj ustanovi .Pred nama je Eko put na kojem će ustanova formirati Eko odbor koji će 70 % činiti deca,zaposleni u predškolskoj ustanovi,roditelji i predstavnici lokalne zajednice. Eko tim ustanove u saradnji sa decom osmišljava logo vrtića, eko himnu i eko kodeks. U dogovoru sa decom, a uz podršku Eko –odbora odlučili smo se za razvijanje sledeće ekološke teme i ciljeve održivog razvoja :
● Otpad
● Zdravlje i dobrobit
● Smeće
Pod temom OTPAD, planira se nabavka komposta i razvijanje svesti kod dece o značaju skupljanja i sortiranja biorazgardivih namirnica. Kad je u pitanju ekološka tema ZDRAVLjE I DOBROBIT, planira se izrada plastenika gde će deca saditi i brinuti o začinskom bilju. Što se tiče SMEĆA, planira se nabavka kanti za sortiranje otpada i priključivanje organizaciji „Čep za hendikep“ u okviru koje će se skupljati čepovi. Pored ovih tema planiramo organizovanje ekoloških akcija na teritoriji Zemuna.

Tagovi:

Pročitajte još: