PRVI FESTIVAL ETNO ROŠER U ZEMUNU

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, Muzička institucija Rošer 17. decembra u Zemunskoj gimnaziji organizovala je Prvi festival etno Rošer ”Hajde sada nek’ svak’ peva”.

Ovaj svojevrstan muzički događaj otvorio je sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković istakavši da kulturno nasleđe i savremeni kulturni život Zemuna, obavezuju naročito mlade da neguju svaku umetnost, a naročito muziku, i da saradnja sa Institucijom Rošer, nespornog kvaliteta, otvara vrata za nove susrete i muzičke doživljaje. U ime pokrovitelja događaju je prisustvovala i zamenica sekretara Skupštine GO Zemun Dejana Vuković.

Prvi etno festival okupio je pevačke grupe kulturno-umetničkih društava i ansambala koji su se publici predstavili sa dve numere. Bili su tu ”Soko” iz Inđije, ”Batajnica” iz Zemuna, ”Sveti Sava” iz Nove Pazove, ”Milojke” iz Stare Pazove i etno grupu Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača ”Zora”.

Publika je ovacijama pozdravila izuzetno kvalitetne nastupe, a stručni žiri je prvom nagradom ovenčao Žensku pevačku grupu ”Milojke” Folklornog ansambla ”Dukat” iz Stare Pazove koje su izvele napeve iz Kninske Krajine i Jasenovca. Drugo mesto pripalo je Muškoj pevačkoj grupi KUD ”Batajnica” sa pesmama iz Kosova i Metohije i Kninske Krajine. Treća nagrada otišla je u ruke Etno grupe Fakulteta ”Zora” koji su izveli numere iz istočne Srbije.

Izvan takmičarskog programa Mešovita pevačka grupa KUD ”Batajnica” izvela je autorsku pesmu Bojane Pršunjak ”Heroji Košara”.

Usledio je koncert Rošer etno benda koji je vrhunskim muziciranjem, skladom instrumenata i izuzetnim vokalima Nemanje Guzijana i Jovane Zukanović pokazao raskoš muzičkog nasleđa Srbije i regiona. Predstavljene su i pesme sa kojima je Bend nastupao na ”Beoviziji” izboru za ”Evroviziju”, a premijerno je izvedena i numera za ”Pesmu Evrovizije 2023”.

Specijalna gošća i članica žirija bila je estradna umetnica Zorana Pavić koja je sa publikom podelila svoja iskustva saradnje sa Muzičkom institucijom Rošer.

Ovu instituciju je osnovana 1998. godine i danas u svom sastavu ima gudački kvartet, džez bend i etno bend.

Tagovi:

Pročitajte još: