PUPIN I IKS ZRACI U GALERIJI ”ČUBRILO” NA GARDOŠU

Atelje i galerija ”Čubrilo” u Kuli na Gardošu organizuje izložbu ”Mihajlo Pupin – H zraci” dr Dragoljuba Cucića, čije je svečano otvaranje 10.juna u 19 časova.

Ova jedinstvena postavka će posetiocima i ljubiteljima nauke i dela genija iz Idvora predstaviti 10 panoa o rendgenu, iks zracima i naporima Mihajla Pupina da javnosti kroz fotografiju, popularnu i stručnu štampu objasni značaj otkrića da je ljudsko telo providno. Moći će da se razgleda do 8. jula od 12 – 19 časova.

Biće izložen i kolaž umetnice Mirjane Nikolić, nagrađen kao najbolji na ovogodišnjem konkursu Zadužbine Mihajla Pupina.

”Povod za izložbu je obeležavanje 125 godina od otkrića rendgenskog zračenja, kojem su i Nikola Tesla i Mihajlo Pupin dali ogroman doprinos, a Pupin posebno otkrićem sekundarnog zračenja”, kaže autor izložbe i direktor Pančevakog regionalnog centra za talente dr Cukić.

Naime, Pupin je na doktorskim studijama u Nemačkoj sarađivao sa dr Kontom i neposredno bio upoznat sa otkrićem iks zraka i pre istraživanja Nilsa Bora o strukturi materije, što će izloženi članci i dokazati.

Za zaljubljenike u nauku svakako je vredna i najava da će Institut ”Mihajlo Pupin” uraditi prototipove patenata velikog naučnika, koji će uskoro moći da se vide u Muzeju Nikole Tesle.

Tagovi:

Pročitajte još: