RADMILA SIMEUNOVIĆ: POEZIJA JE VAŽNA ZA DECU

Radmila Simeunović, zaposlena u zemunskoj PU ”Dr Sima Milošević” kao medicinska sestra-vaspitač, duže od 15 godina piše poeziju za decu. Njeni stihovi, prilagođeni dečijem uzrastu gotovo se svakodnevno mogu čitati na portalima kao što su ”Detinjarije”, ”Zelena učionica”, čak i na Nacionalnoj platformi za prevenciju nasilja u školama. Reakcije malih čitalaca i njihovih roditelja na edukativne i poučne rime koje Radmila stvara su dirljive i pokazuju koliko je poezija za decu moćno sredstvo u pravilnom odrastanju generacija.

”U stihovima koje pišem za decu akcenat je na drugarstvu, toleranciji, prihvatanju različitosti, razvoju empatije”, kaže Radmila Simeunović, ”tvorac” mnogih simboličkih figura, žapca Žike, miša Ćire i mnogih drugih likova koji su lako i brzo našli put do srca mališana.

Prethodna godina u kojoj se zbog pandemije korone odsustvovalo sa posla, bila je za Radmilu posebno plodna i inspirativna, te je iskoristila za stvaranje i zanimljivo predstavljanje svojih pesama namenjenih najmlađima – sa osmišljenim ilustracijama, sopstvenim i svojih talentovanih koleginica.

Naravno, u njenoj poeziji ima mesta i za mlade i odrasle, a neostvarena joj je želja da objavi svoju prvu poetsku zbirku za decu. Izdavači u ovom žanru ne nalaze komeracijalni rezultat od prodaje i najvećma se oslanjaju na reprinte klasika, tako da se literatura namenjena najmlađima sporo i trnovito obnavlja.

Radmili Simeunović, posvećenoj deci i njihovom zdravom odrastanju, uspeva nemoguće, da njene rime osvajaju najmlađe kojima su i namenjene, da ih pamte, šire i prenose i odrastaju sa po(r)ukama koje nose i bez objavljene zbirke, žureći da svakoga dana pregledaju njene nove objave na omiljenim portalima za mališane i njihove roditelje. 

Tagovi:

Pročitajte još: