Rašinom „flotilom” na prvomajski uranak na Lidu

Izgradnja pešačkog mosta koji bi spajao Zemunski kej s Velikim ratnim ostrvom još nije odmakla od ideja pretočenih u trodimenzionalne prikaze kako bi sve to trebalo da izgleda. Do zvaničnog početka kupališne sezone i postavljanja vojnog pontona ostalo je još mnogo vremena, tako da se zasad do ostrva može stići jedino privatnim čamcima ili putničkim brodićima koji su već počeli da saobraćaju.

Bez obzira na to koliko je nekima parada zvana prvomajski uranak nespojiva sa suštinskim značajem ovog dana, čak se s izvesnom dozom prekora odnose prema onima koji „slave” Prvi maj, slobodno se može reći da ima jednako, ako ne i više, onih koji u istorijskom datumu za radničku klasu ne vide ništa drugo nego šansu za dobar provod uz obilje hrane i pića, uglavnom alkoholnog.

I upravo zato većina onih koji ne poseduju sopstvena plovila svakog 1. maja, u ranim jutarnjim satima, nagrne na svojevrsnu flotilu poznatog zemunskog alasa, čamdžije i ugostitelja Radovana Teodorovića Raše. Posle dugog zimskog sna Rašina „flotila” je remontovana i spremna da sve zainteresovane putnike bezbedno preveze do ostrva.

‒ Na uranak odlazi mlađi svet. Nose sa sobom gomilu stvari, roštilje, kotliće, raznu opremu, mobilne frižidere pune hrane i pića… Nije lako sve to utovariti na čamac i odneti na mesto piknika. Jedina uteha je što se vraćaju znatno „olakšani”, ali onda je muka da sebe „utovare” na čamac ‒ priča Radovan Teodorović Raša.

Cena povratne karte je 250 dinara, a za decu do 13 godina je besplatno. Prvi čamac kreće u 9 sati sa platoa između nekadašnje „Hidrobaze” i velikog fudbalskog balona, a poslednji se s čuvene plaže Lido vraća u 19 časova. Kako dani budu postajali duži i topliji, tako će se i radno vreme Rašine „flotile” menjati.

Poslednjih godina na Zemunskom keju pojavili su se neki novi prevoznici putnika za Veliko ratno ostrvo. Ipak, i pored upadljivih reklama i poziva ljubiteljima prirode, nisu napravili neki osetniji uspeh. Ni približan onome koji već godinama ostvaruje Rašina „ekipa”. Ipak su tradicija i cena čudo.

Bezbedno kupanje tek u julu

Upućeni u „ponašanje” Dunava zasad ne vide prepreke za postavljanje vojnog pontonskog mosta, a potom i tuševa na plaži, kao ni za instaliranje ostalih pratećih objekata, ali i službi koje će se brinuti o bezbednom brčkanju u Dunavu. Zvanično otvaranje kupališne sezone očekuje se prvih dana jula. A sa pontonom, na površinu će kao i svake godine isplivati nesuglasice između dve strane. Na jednoj su svake godine brojniji vlasnici čamaca koje most onemogućava da bližim putem dođu do plaže. S druge strane, mnogo brojniji su svi ostali koji jedva čekaju da nesmetano stignu do svog omiljenog izletišta.

Tagovi:

Pročitajte još: