Rekonstrukcija Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Zemunu.

Ministar odbrane Miloš Vučević razgovarao je danas sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem o obnovi zdanja Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (RV PVO) u Zemunu.

„Na sastanku je sagledan dosadašnji rad na projektu rekonstrukcije zgrade i dogovorene su mere koje će biti preduzete u narednom periodu kako bi se zgradi Komande RV i PVO vratio prvobitni sjaj“, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Sastanku je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, koji je prisutne upoznao sa stanjem zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i njenim istorijatom.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković predstavila je ključne segmente na izradi projekta i ukazala na značaj tog zdanja i važnost njegove rekonstrukcije, navedeno je u saopštenju.

Zgrada Komande RV PVO u Zemunu sagrađena je 1936. godine, prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana i statističkom proračunu i nadzoru srpskog naučnika Milutina Milankovića, na mestu nekadašnje Vojne komande.

Zgrada koja je jedno od značajnijih dela moderne arhitekture, tokom NATO agresije 1999. godine je oštećena, a od 2000. do 2001. godine delimično je obnovljena.

Tagovi:

Pročitajte još: