Ruši se rodna kuća Branka Pešića u Zemunu: Ono što će ovde biti izgrađeno poneće njegovo ime

Zakatančena kapija i spoljašnji zid s dva prozora na kojima su odavno spuštene roletne blokiraju pogled radoznalcima. Sa ulice se ne vidi šta se tačno dešava na adresi u Cara Dušana 104 u Zemunu, ali ako provirite kroz jedva malo odškrinutu kapiju, koliko to lanac dozvoljava, ugledaćete u dvorištu građevinske mašine.

Ne rade, ali vidi se da su već načele dvorišni deo nekadašnje okućnice omiljenog beogradskog gradonačelnika Branka Pešića. Jer na mestu odakle je takozvani Perikle iz Zemuna svakodnevno putovao do Starog dvora i gde su ga pred kapijom od ranog jutra čekale komšije da bi mu se požalile na probleme gradiće se novi rezidencijalni kompleks „Branko Pešić”, piše Politika.Zgrada sa ukupno 67 stanovaPrema podacima sa sajta kompleksa, on će imati četiri objekta, dva frontalna i dva uvučena, sa ukupno 67 stanova čiji će novi vlasnici uživati u blizini Gardoša, istorijskog jezgra Zemuna i Zemunskog keja.

 Velika je čast, ali i odgovornost projektovati objekat koji nosi ime ovako uvažene i istorijski značajne ličnosti za naš grad, a kada to radite na mestu gde se nalazila njegova porodična kuća, odgovornost je utoliko veća. Rezidencijalni kompleks „Branko Pešić” je jedinstveno arhitektonsko ostvarenje u raznim aspektima. Našim rešenjem pokušali smo da objedinimo jedinstveni duh nekadašnjeg Zemuna i moderne tekovine arhitekture, kroz savremeni dizajn, upotrebu najkvalitetnijih prirodnih materijala i organizaciju prostora prilagođenih udobnosti modernog života – citirane su na sajtu kompleksa reči arhitekte Miljinke Balaž, prnosi Politika.

Suinvestitor za gradnju stambene četvrti je porodica Branka Pešića.– Još kad je Branko bio živ i kad je pravljen generalni urbanistički plan 1972. godine, predviđeno je da će se u tom delu Zemuna rušiti stare sremačke kuće i nicati nova naselja. Otkad je urađen detaljni urbanistički plan za taj deo Zemuna, oko nas i pored nas se dosta gradi, tako da je sazrelo da se uradi i ovo – priča Lazar Pešić, sin najčuvenijeg gradonačelnika.On dodaje da će se prilikom podizanja kompleksa i porodica pitati kako će sve to izgledati i šta će imati od sadržaja. Najverovatnije će, kaže on, u ovoj stambenoj četvrti postojati i spomen-soba, o kojoj Lazar ne želi da otkriva detalje dok sve ne bude potpuno dogovoreno, navodi se u „Politici“.– Kompleks mora da bude lep i funkcionalan. U Zemunu se trenutno prave i zgrade bez tri kvadrata trave i dva drveta, ali mi ćemo to raditi mnogo drugačije. Biće tu dosta zelenila, a očekujem da bi sve moralo biti gotovo do kraja sledeće godine iako će i pre toga moći da se vidi na sajtu – kaže Lazar Pešić.

Lazara raduje što sećanje na velikog graditelja Beograda živi, pogotovo ukoliko su i pobude onih koji ga pamte čiste i iskrene.– Branko je zaslužio da ga ljudi pamte mada je uvek govorio da on ništa ne radi kako bi mu podizali spomenike, već zbog građana. Bio je ponosan što je gradonačelnik. Sa uživanjem je radio taj posao i uradio ga je maksimalno dobro – kaže Lazar Pešić i podseća da je sledeće godine vek od Brankovog rođenja.Ovaj rođeni Zemunac jugoslovensku prestonicu vodio je rekordnih devet godina i 14 dana. Za to vreme kroz grad je prošao auto-put, izgrađen je Terazijski tunel, „Gazela”, „Novi železnički most”, a određen je i Prokop kao buduća glavna železnička stanica.

Beograđanka” se vinula u nebesa, zapetljala se „Mostarska petlja”, završena je „Jugoslavija”, znanje se sticalo u klupama novih 66 škola, a krov nad glavom dobila je 81.000 porodica. Bio je okružen stručnjacima, ali se nije libio ni da seljaka na pijaci pita za mišljenje o tome šta je Beogradu potrebno. Uvek je uspevao da „izbunari” novac potreban za gradske projekte.Ali za sve vreme svog gradonačelnikovanja nikada nije napustio kuću u Zemunu.– Tu sam rođen. Kad više ne budem predsednik, neću da se osećam kao tikva bez korena – govorio je Branko Pešić.Spomenik u pešačkoj zoniOva godina protekla je u znaku sećanja na čuvenog prvog čoveka prestonice jer, uz početak pripremnih radova za podizanje rezidencijalnog kompleksa koji će nositi njegovo ime, pre petnaestak dana premijerno je prikazan i film „Gradonačelnik” u režiji Vuka Dapčevića, a po scenariju Duške Jovanić.Uz film koji nam otkriva delove života najpopularnijeg šefa grada, ove godina obradovala nas je i vest da će uskoro u pešačkoj zoni u Zemunu Branko Pešić konačno dobiti i spomenik.

Blic

Tagovi:

Pročitajte još: