„Sa zadovoljstvom” – stvaralačka nit 39. Zemunskog salona

Zemunski salon u svom 39. izdanju predstavljen je u galeriji „Stara kapetanija”. Autori su na ovoj smotri savremene umetnosti koristili različite likovne tehnike – ulje na platnu, digitalni kolaž, ilustraciju i crtež, monotipiju, linorez, kombinovanu tehniku, akril na platnu, drvo, akvatintu, kameninu… Pažnju privlače i različite skulpturalne forme.

Kustosi izložbe su Sonja Beljić i Ivana Đorđević. One ističu da su umetnici svojom poetikom dali odgovore na temu „Sa zadovoljstvom”.

„Namera je bila da se ovim nazivom zadovoljstvu pruži više značenjskog prostora u svakodnevici punoj obaveza pa su dela pred posetiocima određena vrsta smernica”, napisala je kustoskinja Đorđević u katalogu i podsetila da zadovoljstva mogu biti mala, intimna, neobjašnjiva, u nekim slučajevima intenzivna i preplavljujuća na granici iritacije ili stihijska, takva da kreiraju sigurnost očekivanog. I zaključuje da misliti o zadovoljstvu, razložiti ga i analizirati samo po sebi daje smisao pa tako posetiocima do 19. novembra želi da ova izložba pokrene zadovoljstvo.

Radove je ocenjivao žiri u kome su bili umetnici Nataša Bojanić, Sanja Savić Straka, Milan Ignjatović i istoričarka umetnosti Sonja Beljić. Priznanje Zemunskog salona dodeljeno je Jeleni Milićević, za rad „Sejf plejs”.

Tagovi:

Pročitajte još: