Saslušana poreska inspektorka iz filijale u Zemunu: Detaljno iznela odbranu u tužilaštvu!

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je saslušana Danijela D. (58) zbog sumnje da je kao poreski inspektor u filijali Zemun zloupotrebila službeni položaj.

Osumnjičenoj se naredbom o proširenju istage na teret stavlja da je tokom februara i marta 2022. godine kao zaposlena u Ministarstvu finansija – Poreskoj upravi Filijala Zemun, iskoristila službeni položaj i ovlašćenja, sačinjavajući zapisnik o kontroli privrednog društva “FORNAX GROUP“ DOO iz Beograda u koji je unela lažne podatke u vezi kontrole, obračunavanja i plaćanja poreza na dodatu vrednost za ovo privredno društvo.

Na taj način je omogućila da se ovom privrednom društvu odobri i isplati nezakonit povraćaj PDV-a od u iznosu od 11.665.312 dinara, čime je pribavljena korist navedenom privrednom društvu, a u istom iznosu oštećen budžet Republike Srbije.

Osumnjičena je na saslušanju detaljno iznela svoju odbranu.

Nakon saslušanja tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložilo da osumnjičenoj odredi pritvor da ne bi uticala na svedoke i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovila krivično delo.

Danijeli D. krivično delo Zloupotreba službenog položaja.

Podsećamo, da je pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu 21. avgusta ove godine pokrenuta je istraga protiv Aleksandra O, Miloja T, Marijane O, Jovane B, Jasmine S, Aleksandra R. i Draženka N. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela: Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, Poreska utaja i Pranje novca, kojima su oštetili budžet Republike Srbije za oko 350 miliona dinara.

Ova istraga je proširena 11. septembra godine naredbom o proširenju istrage protiv poreskih inspektora Ljiljane Š., Dejana S., Zorana N., Aleksandre B. i Tatjane V. zbog sumnje da su izvršili krivična dela Zloupotreba službenog položaja.

Tagovi:

Pročitajte još: