Saslušani poreski službenici koji su pali u Zemunu u velikoj akciji policije

Načelnik filijale Zemun Aleksandar P. na saslušanju je iskoristio svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu u ovoj fazi postupka, dok je poreska inspektorka u toj filijali Dragana S. iznela svoju odbranu

Pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je šestoro zaposlenih u Poreskoj upravi, koji se sumnjiče za izvršenje više krivičnih dela Zloupotreba službenog položaja, kojima je državni budžet oštećen za oko 124,1 milion dinara.

Nakon saslušanja osumnjičenih tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak da im odredi pritvor. Oni su juče uhapšeni u okrivu proširenja dve istrage koje se vode pred VJT u Beogradu protiv osumnjičenih za krivična dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost (PDV), Pranje novca i Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, odnosno jer su njima iskorišćavanjem svog službenog položaja omogućili izvršenje navedenih krivičnih dela.

Načelnik filijale Zemun Aleksandar P. na saslušanju je iskoristio svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu u ovoj fazi postupka, dok je poreska inspektorka u toj filijali Dragana S. iznela svoju odbranu.

Aleksandar P. je, kako se sumnja, svojim parafom overio i odobrio Zapisnik o kontroli koji je sačinila D. S. i time omogućio nezakonit povraćaj PDV-a jednom preduzeću. U odnosu na njih proširena je istraga koja je krajem marta ove godine pokrenuta protiv grupe od 25 osumnjičenih na čelu sa Slavišom P. i još jednim osumnjičenim koji je u bekstvu, zbog sumnje da su poreskim prevarama i pranjem novca oštetili budžet Republike Srbije za više od 246 miliona dinara.

U odnosu na drugo četvoro poreskih inspektora proširena je istraga koja je u avgustu pokrenuta protiv Aleksandra O. i još šest osumnjičenih da su poreskim prevarama i pranjem novca oštetili budžet Republike Srbije za 350 miliona dinara.

Osumnjičeni poreski inspektori u filijali Voždovac Ljiljana Š, Dejan S, Aleksandra B i Tatjana V. i Dejan S. izneli su svoju odbranu na saslušanju u tužilaštvu.Sumnja se da su oni i još jedan poreski inspektor filijale Voždovac koji je danas lišen slobode, od januara 2021. do januara ove godine, unošenjem lažnih podataka u Zapisnike o kontroli osam preduzeća omogućili da se tim preduzećima isplati povraćaj PDV-a.

Više javno tužilaštvo u Beogradu će u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Sektorom unutrašnje kontrole Poreske uprave Ministarstva finansija nastaviti rad na procesuiranju svih zloupotreba u državnom aparatu, sa posebnom pažnjom usmerenom na rad Poreske uprave, koja je kičma finansijskog sistema države.

Tagovi:

Pročitajte još: