Sećanje na Milicu Rakić iz Zemuna živeće i kroz imenjakinju

Roditelji devojčici rođenoj na Dan Srpske dali ime po detetu koje je simbol žrtava NATO agresije na SR Jugoslaviju

Banjaluka – Jedna od 32 bebe rođene 9. januara, na Dan Republike Srpske, po želji svojih roditelja poneće ime Milica. Bilo bi to jedno od uobičajenih imena za dečicu na ovim prostorima da sudbina nije udesila da devojčica nosi prezime Rakić, pa još i to da na svet dođe istog dana kad i njena imenjakinja koja je postala simbol žrtava NATO agresije na Srbiju. Milica Rakić stradala je 1999. godine u Batajnici prilikom bombardovanja i njeno ime najčešće se izgovara prilikom sećanja na nevine žrtve.

Banjalučki novinari odmah su se zainteresovali za priču. Ekipa Radio-televizije RS s ocem Milanom Rakićem posetila je majku i njihovu bebu na Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) RS.

„Ogromna je povezanost između moje Milice i one Milice. Prvo po imenu, drugo po datumu rođenja, a treće po korenima. Svima nam je drago i iskreno smo počastvovani, jer je to devojčica koja je mučena i koja nas sve podseća na veliko stradanje Srba”, kaže Miličina mama Maja Rakić.

Porodica Rakić potiče iz sela Kolunić kod Petrovca. O tragičnoj sudbini njihove trogodišnje rođake Milice pisao je celi svet. A 24 godine kasnije u familiji Rakić je rođena još jedna Milica. Tako od ove godine Rakići 9. januara slave dva rođendana, izveštava RTRS.

„Sve nas je zatekla vest jer je Milica na svet trebalo da dođe dva dana kasnije. Sveti Stefan je veliki svetac i veseo dan za sve nas, a još više jer je to sećanje na pokojnu Milicu”, ističe otac Milan.

Tagovi:

Pročitajte još: