SEĆANJE NA MIODRAGA DABIŽIĆA U ZEMUNU

U organizaciji Kluba matične kulture Zemun i Turističkog društva ”Zemun” u petak, 9. decembra u 19 časova u svečanoj sali Doma vazduhoplovstva, u ulici Kneza Pavla 3 (bivša Štrosmajerova) održava se veče ”Sto godina od rođenja”, posvećeno sećanju na istoričara Miodraga Dabižića (1922-2017).

O doprinosu koji je profesor Dabižić dao istoriografiji, o njegovom tragu koji je i danas vidljiv u svakoj priči o Zemunu, govoriće Vanja Đorđević, Ljiljana Zorkić, Mira Nikolić, Ružica Velimirović, Darko Ćirić i Dimitrije Mika Salaćanin. U muzičkom delu večeri učestvuju pijanistkinja Ljiljana Arsenović i Zemunski gudački kvartet.

Profesor Dabižić ostaće u generacijama upamćen kao vanserijski pedagog, osnivač i dugogodišnji kustos Zavičajnog muzeja u Zemunu. Bio je aktivan član Kluba matične kulture Zemuna, jedan od osnivača Turističkog društva ”Zemun” i inicijator brojnih tradicionalnih manifestacija po kojima je Zemun i danas prepoznatljiv.

Bio je jedan od malobrojnih koji je brižljivo proučavao istoriju Zemuna i njegove okoline. Iza njega su ostala značajna dela, poput ”Zemun – pregled prošlosti od postanka do 1918. godine”, ”Sedam milenijuma Zemuna”, monografija ”Zemunsko groblje” i mnogobrojni članci iz istorije i kulture ”grada u gradu”.

Zemunci, danas koračajući od Gardoške ulice do platoa Milenijumske kule, stepeništem koje nosi ime profesora Dabižića, sećaju se njegovih živopisnih predavanja i beseda koje se i danas prepričavaju i tako ostaju neponovljive i vanvremenske.

Tagovi:

Pročitajte još: