SIMBOLIČNO OBELEŽENA ZAVETNA SLAVA OPŠTINE ZEMUN – KRSTOVDAN

Pravoslavni praznik Vozdviženje časnog Krsta, u narodu poznatiji kao Krstovdan, koji Gradska opština Zemun proslavlja kao svoju zavetnu slavu, svečano je obeležen svetom liturgijom u hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i prigodnim slavskim obredom u opštinskom zdanju.

Prazničnu službu držao je vikarni episkop lipljanski i vojni G. Dositej uz sasluženje sveštenstva zemunskih crkava, a prisustvovao joj je predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević sa svojim saradnicima.

Budući da je proglašen Dan žalosti u Republici Srbiji zbog tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji, ove godine je izostala litija, a simbolično obeležavanje slave nastavljeno je sečenjem slavskog kolača uz prisustvo rukovodstva Gradske opštine Zemun.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević čestitao je slavu s uverenjem i nadom da će sloga i mir u naše narodu prevladati svaku nevolju i da ćemo naredni Krstovdan proslaviti uz tradicionalnu litiju koja prolazi zemunskim ulicama.

Ovaj veliki crkveni i narodni praznik – Krstovdan ili Vozdviženje (Podizanje) časnog Krsta vezuje se za pronalazak časnog Krsta Gospodnjeg na Golgoti i povratak Krsta iz Persije ponovo u Jerusalim.

Tagovi:

Pročitajte još: