SLAVA BOGORODIČINE CRKVE U ZEMUNU

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu obeležila je 21. septembra hramovnu slavu Malu Gospojinu. Ovaj saborni Hram i danas je centar crkvenog života, kao što je od dana gradnje 1780. godine, bio za srpsku, cincarsku i grčku zajednicu u Zemunu, kada je osnovana druga po redu zemunska parohija. Hramovnoj slavi, liturgijskom i molitvenom sabranju prisustvovali su predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić, predstavnici institucija, kao i mnogobrojni građani Zemuna.

Preuzimanjem dela slavskog kolača, Gradska opština Zemun biće domaćin hramovne slave sledeće godine, nastavljajući tako tradiciju svečara.

Hram je rađen po projektu arhitekte Mauricijusa Rabla, a izvođač radova je bio Jozef Felber. Ikonostas, rad novosadskog piltora Aksentija Markovića, postavljen je u hram 1788. godine. Zvonik i fasada su obnovljeni 1979. godine. U proteklih nekoliko desetina godina radilo se na generalnoj opravci eksterijera i enterijera hrama i Srpskog doma.

U porti Bogorodičinog hrama Srbska crkvena opština zemunska sagradila je 1822. godine novu školsku zgradu, tada najveću u gradu, da bi se na tom mestu, po planovima zemunskog arhitekte Koste Atanaskovića Stanišića sazidao Srpski dom. Osvećen je rukom srpskog patrijarha Lukijana Bogdanovića 1909. godine. U jednom krilu zdanja nalazi se parohijski dom, a u drugom, od 2019. godine smešten je Arhiv Srpske Pravoslavne Crkve.

Povodom jubileja, 240 godina molitvenog i službenog postojanja, 2020. godine manastir Hilandar darovao je sabornom zemunskom hramu ikone Presvete Bogorodice Jerusalimske i Bogorodice Trojeručice sa Hilandara.

Tagovi:

Pročitajte još: