SNEG SE TOPI: Čiste se kanali u zemunskim naseljima Grmovac, Šangaj i Ugrinovci

TOPLJENJE snega izazvalo je plavljenje njiva i parcela u zemunskom naselju Grmovac, zbog čega su meštani bili uplašeni da će podzemne vode ući u domaćinstva.

GO Zemun je u četvrtak angažovala mašine, odnosno bagere koji čiste i prokopavaju zapušene kanale, kako bi se sva površinska voda tu slila.Situacija nije kritična, ali nadležni iz ove lokalne samouprave je neprestano prate. Radovi u Grmovcu trajaće dok se ne pročiste sve kritične tačke u četiri kanala, ukupne dužine oko tri kilometra. Oni su prokopani pre početka gradnje naselja i ulivaju se u kanal Galovica duž auto-puta.- Prioritet su zapušenja nastala urušavanjem i zatrpavanjem, kao i nanosima zemlje – kaže predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević.- Radi se i na izmuljavanju i daljem prokopavanju kanala, čija je osnovna uloga da prime višak podzemnih voda, ali i atmosferskih padavina. Sneg tek počinje da se topi, bićemo sve vreme na terenu i reagovaćemo na prijave Zemunaca.

Kovačević ističe da stanje u Batajnici, Šangaju i Ugrinovcima, gde je pre oko tri nedelje bila vanredna situacija zbog vode koja je potopila njive, ušla u nekoliko dvorišta i podruma, sada pod kontrolom. On kaže da meštani ovih naselja zasad ne prijavljuju probleme sa izlivanjem.- Izabrali smo izvođača radova za obnovu 5.000 metara kanala i 200 prilaza kućama, karakterističnim za ova mesta, na desnoj strani Batajnice, kada se krene ka pružnom prelazu. To su ulice Iriška, Vojačka, Jasenovačkih mučenika, Stefana Tomaša i Drage Mihajlović. Izgradnja kanalizacije trajno rešenje, ali će drenažni kanali, kao privremena opcija, mnogo pomoći da voda ovde ne pravi probleme.On kaže da će sledeće nedelje početi čišćenje mostića prema kućama u ovom delu Batajnice, a pralelno će se raditi izrada projekta za naselje Šangaj, gde će takođe biti drenažne cevi.

Deo odgovornosti za zapušene kanale u prigradskim naseljima je i na ljudima koji tu žive. Meštani neredovno čiste kanale ispred kuća, prave ćuprije bez odvodnih cevi a problemi nastaju i kada kose, te ostave travu unutra. Zbog toga, voda ne može da protiče, te sa obilnijim padavinama nastaju poplave.

Tagovi:

Pročitajte još: