Spomenik Branku Pešiću u Zemunu biće visok 3 metra i koštaće 2,9 miliona dinara

Izrada modela spomenika nekadašnjem gradonačelniku Branku Pešić koštaće više od 2,9 miliona dinara bez obračunatog PDV-a, piše u obaveštenju o sprovođenju pregovaračkog postupka koji je naručio Sekretarijat za kulturu Beograda.Za model spomenika biće korišćeno već postojeće vajarsko delo autora magistra vajarstva Marka Kratohvila.

Da će biti korišćeno delo Kratohvila odlučeno je u septembru 2021. godine, na sednici Odbora za podizanje spomenika Branku Pešiću, piše u obaveštenju.Međutim, još u maju ove godine, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je na svom profilu na Fejsbuku objavio da će spomenik raditi „srpski vajar Marko Kratohvil koji živi u Los Anđelesu“.Tada je Vesić napisao je ovo odlućeno na sednici Odbora za podizanje spomenika kojim je predsedavao Nikola Kusovac.

Gradska skupština je u septembru 2020. donela odluku o podizanju spomenika Branku Pešiću i tada je odlučeno da se on nalazi na Velikom trgu u Zemunu. Spomenik Branku Pešiću može imati maksimalno tri metra visine sa postamentom.Predviđeno je da se spomenik podiže sredstvima Grada Beograda, a da se o sprovođenju stara Sekretarijat za kulturu, Zavod za zaštitu spomenika kultrure Grada, Urbanistički zavod Beograda i JKP „Zelenilo – Beograd“.Iako je već odlučeno kako će spomenik izgledati, u obaveštenju se obrazlaže ova odluka.Stilizacija spomenika Branku Pešiću treba da bude koncipirana tako da prikaže sveukupnu jačinu ličnosti nekadašnjeg gradonačelnika Beograda, piše.

Kroz spomenik Branka Pešića, osim fizičke jačine i dominantnih muških karakteristika, poput naslonjene jedne ruke na podignutu desnu nogu, biće vizuelno istaknuta i unutrašnja odlučnost, vrlo realistički predstavljena, koja asocira na energičnost i akciju, karakterističnu za Branka Pešića“, navodi se u opisu nabavke.Vesić je u maju najavio da bi spomenik trebalo da se postavi tokom ove jeseni.Zamenik gradonačelnika je napisao i da je ponosan jer je predložio podizanje spomenika Branku Peđšiću, a da će Beograd finansirati i dokumentarni film o Pešiću autora novinarke Duške Jovanić i Vuka Dapčevića.“Niko se nije setio Branka. Ne kažem da sam posebno vredan zato što sam ja to učinio, ali zadovoljstvo da sam to jedini učinio niko ne može da oduzme“, napisao je Vesić.

nova ekonomija

Tagovi:

Pročitajte još: