Претрага
Close this search box.

SPOMENIK PILOTIMA BRANIOCIMA BEOGRADA: Skulptura u Zemunu u čast 11 hrabrih vojnika

Na Zemunskom keju nalazi se spomenik posvećen pilotima koji su stradali tokom Aprilskog rata.

Spomenik se nalazi pored hotela „Jugoslavija”, a otkriven je u čast 11 članova Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva koji su poginuli tokom Aprilskog rata 1941. godine.

Skulptura je napravljena od bronze i kamena, visoka je osam metara i rad je vajara Miodraga Živkovića. Spomenik je izrađen kao obelisk i prema ideji autora, skulptura asocira na telo pilota koji pada. Na podnožju spomenika ispisana je posveta „Pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine”.

Piloti branioci Beograda su: Jovan Kapešić, Dušan Borčić, Miloš Žunić, Miho Klavora, Živica Mitrović, Branislav Todorović, Milivoje Bošković, Dobrica Novaković, Milutin Petrov, Vladimir Gorup i Karlo Štrebenek.

Spomenik pilotima braniocima predstavlja simbol Beograda koji podseća na hrabre heroje iz naše istorije koji su stradali tokom bombardovanja naše prestonice.

Sile osovine napale su Beograd 6. aprila 1941. godine i tako otpočele Drugi svetski rat na teritoriji Jugoslavije. Mada kratkotrajan, Aprilski rat je bio razoran po Beograd i za sobom je ostavio brojne žrtve, među njima i vojne vazduhoplovce.

Njima u čast na Zemunskom keju otkriven je spomenik 1996. godine. Spomenik palim pilotima predstavlja sećanje na jedan od najtežih perioda u istoriji Beograda i na ljude koji su branili svoj grad i državu.

Tagovi:

Pročitajte još: