Šta podrazumeva obnovu saobraćajnice u Zemunu?

Prva faza obnove zemunske saobraćajnice obuhvata deo između Stevana Markovića i Davidovićeve ulice koji će biti potpuno zatvoren za saobraćaj do 25. maja

Zatvaranjem Glavne ulice za saobraćaj između Stevana Markovića i Davidovićeve danas počinje obnova centralne zemunske saobraćajnice. To je prva faza koja će trajati mesec dana – do 25. maja. Potom sledi druga etapa rekonstrukcije od Stevana Markovića do Karamatine ulice, dok će se raskrsnica kod Avijatičarskog trga, žila kucavica Zemuna, raditi od 1. jula do 15. avgusta kada se, zbog sezone godišnjih odmora, očekuje manje ljudi u gradu.

Majstori „Štrabaga” imaju rok od 300 dana za obnovu 800 metara Glavne, između Avijatičarskog trga i Muhara. Ta kompanija bila je najbolji ponuđač na tenderu za rekonstrukciju te saobraćajnice raspisanom krajem prošle godine i vrednom 465 miliona dinara bez PDV-a.

Zato od danas slede velike izmene na linijama javnog prevoza, ali i promene u funkcionisanju saobraćaja koje će osetiti mnogi žitelji Beograda. Jer, desetak linija gradskog prevoza u redovnim okolnostima prolazi kroz Glavnu ulicu. Zemunci moraju da se naoružaju strpljenjem dok se dugo najavljivana rekonstrukcija ne okonča i da se nadaju da neće biti probijanja rokova kao što je to bio slučaj kod brojnih infrastrukturnih projekata poput ovog.

Obnova Glavne obuhvatiće zamenu svih instalacija ispod ulice i zamenu asfalta, biće ugrađena nova rasveta, semafori, trotoari od kamenih ploča, ivičnjaci od kamena i postavljen novi mobilijar.

– Širina ulice biće od 22 do 28 metara. Ukida se treća traka od Preradovićeve do Zmaj Jovine da bismo proširili trotoare sa obe strane – kaže Luka Petrović, gradski sekretar za investicije.

– Biće izgrađena i izdignuta pešačka platforma na ukrštanju Gospodske ulice sa Glavnom da bi se u toj zoni omogućilo komfornije povezivanje pešačkog saobraćaja – istakao je juče za Tanjug Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun, i dodao da su obavljeni pripremni radovi.

Projekat obnove Glavne ulice uradilo je preduzeće „Hidroprojekat saobraćaj” iz Beograda, a investitor je Sekretarijat za investicije.

Izmeštanje i ukidanje stajališta

Privremeno se ukida stajalište Dušanova za linije 45 i 83 u Novogradskoj ulici, dok se privremeno izmešta Ugrinovačka za linije 45 i 83 u Novogradskoj ulici, oko 15 metara posle postojeće pozicije, odnosno ispred broja 31. Vozila će na izmenjenim delovima trasa koristiti stajališta: linije 45 i 83 – Novogradska – smer ka Ulici Filipa Višnjića (stajalište koje u redovnom režimu koriste linije 81, 81L i 85); linije 17, 73, 84, 704, 706 – Ugrinovačka – smer ka Ulici cara Dušana (stajalište koje u redovnom režimu koriste linije 45 i 83); Kej oslobođenja 1 – smer ka gradu u visini međumesnog stajališta u ulici Kej oslobođenja.

Vozila sa linije 83 koristiće sva postojeća stajališta na izmenjenom delu trase, osim Aleksandra Dubčeka u Ulici 22. oktobra – smer ka Ulici Džona Kenedija (stajalište koje u redovnom režimu koriste linije 15, 45, 81, 81L i 85).

Tagovi:

Pročitajte još: