STANODAVCU IZ ZEMUNA NAPRAVILA PAKAO OD ŽIVOTA

NI posle više od godinu dana otkad su iselili vlasnicu privatnog doma za stare „Olga 1“ Jasminu Orlović iz svoje kuće u Ulici Miće Radaković u Zemunu, porodica Ranke Ćuk, čiji je otac vlasnik objekta u kome je bio dom za stare, ne može da se izbori sa basnoslovnim računima koje je vlasnica ustanove ostavila.

Samo je za struju ostao dug od 870.000 dinara, više stotina hiljada dinara za druge komunalne troškove, a zakup nije plaćala od 2020. Ranka Ćuk navodi da je objekat potpuno uništen i da bez renoviranja nije za upotrebu. Dom je, tvrdi ona, nastavio da radi na drugoj lokaciji, pod drugim nazivom firme, jer je od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dobila novu licencu za rad, bez obzira na više od 10 upozorenja o različitim prekršajima na koje je porodica bezuspešno skretala pažnju.

– Pored toga, moja porodica je pred brojnim sudskim procesima i pitanje je da li će moji roditelji i doživeti njihov završetak s obzirom na narušeno zdravlje od stresa koji su preživeli zbog ove situacije. Odgovor koji smo non-stop dobijali od inspektora je da navodno ništa od ovih naših problema nije u njihovoj nadležnosti – kaže Ćuk.

Ukoliko je to i tačno, navodi ona, onda je sistem po kome se izdaju licence i radi inspekcijski nadzor kontrole nad poslovanjem domova za stare pun mana i nepravilnosti

Kako je moguće da zaposleni u domu nisu prijavljeni i da se na njihove zarade ne plaćaju porezi i doprinosi, a da Ministarstvo rada ne odreaguje i ne proveri taj podatak? Vlasnica doma svaki mesec naplaćuje svoje usluge, ali zato ne i račune za struju i komunalije i samim tim stavlja u opasnost korisnike doma od kojih uzima novac od isključivanja struje i vode, što se ovde i desilo – kaže naša sagovornica.

U Ministarstvu za rad tvrde da je rešenjem od 14. maja 2021. utvrđeno da je privredno društvo „Dom Doroti“ na Paliluli, koje zastupa Jasmina Orlović, ispunilo uslove i standarde za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih u objektu u Ulici osma Sutjeska. Navedeni dom je dobio ograničenu licencu na pet godina.

– Direktor doma, odnosno odgovorno lice, dostavilo je nadležnom ministarstvu dokaze propisane Pravilnikom o licenciranju organizacija socijalne zaštite, a koji se odnose na to da se protiv direktora, odnosno zakonskog zastupnika organizacije ne vodi krivični postupak, kao i da nije pravnosnažno osuđivana za krivična dela navedena u Pravilniku, i da protiv iste nije izrečena pravosnažna mera zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti, koja je bila predmet zahteva za licenciranje – navode u Ministarstvu za rad.

Tagovi:

Pročitajte još: