Stočari iz Batajnice i Ugrinovaca mogu da računaju na veću podršku grada

Stočarska proizvodnja u Srbiji godinama beleži pad. Broj goveda i svinja se u odnosu na pre tri decenije prepolovio. Niske otkupne cene mleka i mesa i porast cena stočne hrane demotivišu proizvođače, pa je sve više onih koji napuštaju tov i proizvodnju mleka. Kako bi se situacija popravila država iz godine u godinu povećava budžet za poljoprivredu, a stočari iz beogradskih opština mogu da računaju i na veću podršku iz gradske kase.

U čitavoj zemlji stočarstvo je u opadanju, pa je tako i u oborima i štalama prestonice. Ipak, najuporniji stočari se hrabro nose sa problemima i nepovoljnim odnosom cene sirovina i njihovih proizvoda. Krave, junad, ovce, svinje gaje se u Mladenovcu, Lazarevcu, Sopotu, Barajevu, Obrenovcu, Batajnici, Ugirnovcima, Surčinu…

Trenutno u Beogradu ima 60.000 goveda i 200.000 tovljenika. Da bi se pomoglo uzgajivačima povećavaju se izdvajanja iz budžeta grada za subvencionisanje stočarstva.

„Za stočarstvo smo ove godine odvojili 30 miliona. Može da se nabavi 30 umatičenih ovaca ili tri junice. Ove godine će biti olakšano da se konkuriše za podsticaje, jer će moći da konkurišu i ljudi koji nemaju umatičena goveda. Ko ima stoku trebaju mu i traktor i priključne mašine. Ove godine će moći da uzmu i za mešaone stočne hrane, sisteme za izđubravanje…“, ističe Savo Pavičić, sekretar za poljoprivredu grada Beograda.

U bruto društvenom proizvodu agrara stočarstvo u Srbiji učestvuje sa 30 odsto, a sve što je manje od 60 posto je karakteristika nerazvijenih zemalja, kažu stručnjaci.

Trenutno u Srbiji ima oko 900.000 goveda i dva miliona i 700.000 svinja, što je dvostruko manje nego pre 30-ak godina. U istom periodu smanjena je i potrošnja mesa po stanovniku sa 65 na 30 kilograma.

Tagovi:

Pročitajte još: