Stravičan zločin u ovom zemunskom naselju: Mačetom mu odsekao nos jer mu je svirao iz kola!

Petar Knežević (65) mačetom je usmrtio Stevana Katilovića (35), isprovociran što mu je svirao iz automobila kako bi ga upozorio da se skloni sa ulice da bi mogao da prođe! U nastupu besa, bukvalno ga je izmasakrirao tako što mu je sečivom otkinuo nos pa mu presekao preponu, usled čega je Katilović na mestu iskrvario! Stravičan zločin odigrao se 16. februara 2015. u Ulici svetog Rafaila Šišatovačkog u Batajnici. Stevan je sa suprugom Nenom Aleksić bio u svom automobilu i sirenom upozorio pešaka, koji je hodao po sred ulice, da se skloni.

Ovaj ga je prvo izvređao i udario kroz otvoren prozor, a kada je Katilović izašao iz kola, Knežević ga je izmasakrirao po licu i preponama, presekavši mu arteriju.

Blokirao ulicu

Nena je kasnije posvedočila da su ona i suprug kobne večeri krenuli do grada i da se sve odigralo na samo deset metara od zgrade u kojoj stanuju.

– Nismo se ni pomerili od parkinga, kada smo videli tog čoveka kako ide po sredini ulice. Steva mu je svirnuo jednom, a onda još jednom, dok se ovaj nije malo pomerio, tek toliko da prođe naša ‘dačija sandero’ – izjavila je udovica za Informer.

Dok su prolazili pored pešaka, kako je dodala, Steva je otvorio prozor i rekao mu: „Kud ideš čoveče? Vidi kolika je ulica.“

– Ovaj je odmah počeo da ga vređa i udara kroz otvoren prozor. U šoku, držala sam Stevu i nisam mu dozvoljavala da izađe, ali ovaj ga je uporno izazivao. Kada ga je još jednom udario i opsovao mu majku, Steva se otrgao i izašao iz kola. Dok sam otkopčala pojas i otvorila vrata, već je sve bilo gotovo. U komešanju, pali su obojica na zemlju i ja sam otrgla Stevu. On se pridigao i naslonio na auto. Lice mu je bilo krvavo. Rekao mi je: „Dušo, ova budala mi je otkinula nos“ i počeo polako da klizi niz auto…

Napadača je, kako je kazala, videla samo na trenutak:

– Nosio je tamno zelenu jaknu i kapu. U levoj ruci je držao neku torbu, onu za pijac, a u desnoj belu kesu koja je bila sva krvava. Nisam videla sečivo. Okrenuo se i otišao, dok sam ja pokušavala da pomognem Stevi. Levom rukom sam mu držala nos, a desnom sam pokušavala da mu izvučem jezik da se ne uguši. Vrištala sam i dozivala pomoć. Kada je prestao da diše, pokušala sam da ga oživim ‘usta na usta’. Činilo mi se kao večnost dok nisu stigli policija i Hitna pomoć. Pitala sam lekara: ‘Jel živ?’, a on mi je odgovorio: ‘Ne’.

Ubica je posle zločina pobegao. Uhapšen je posle pet dana na osnovu snimaka sa sigurnosnih kamera iz okolnih ulica, tragova krvi na čizmama i svedočenja Aleksićeve. Nikad nije priznao da je on „kasapin iz Batajnice“, kako su ga mediji prozvali, a ni mačeta nikad nije pronađena.

– Te večeri otišao sam u prodavnicu da tetki kupim hleb. Kad sam se vraćao, video sam mnogo policajaca na ulici, a komšija mi je rekao da je jedan muškarac ubijen. Ništa više nisam čuo o tom zločinu. Znam samo da nemam nikakve veze s tim. Nisam nikog ubio, nisam ubica i kasapin iz Batajnice! Neko drugi je kriv – branio se Knežević pred Višim sudom u Beogradu.

Osuđen na osam godina

Dve godine kasnije prvostepeno je osuđen na pet godina zatvora, pošto je sudsko veće utvrdilo da je u pitanju bio „nehat, a ne namera“, što je izavalo burnu reakciju Stevine udovice koja nije mogla da se obuzda.

Nena je na sav glas u sudnici vikala: „Ubico matora, život si mi uništio!“ U jednom trenutku je čak krenula ka okrivljenom, ali ju je sudska straža u tome sprečila. Ona je nastavila da negoduje i po izlasku iz sudnice, očigledno nezadovoljna visinom kazne.

Krajem 2017. godine Apelacioni sud je Kneževiću povisio kaznu i pravosnažno ga osudio na osam godina zatvora. Ta kazna mu je istekla prošle godine.

Nehat, a ne namera

Knežević je na kraju odgovarao za nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnom posledicom, a ne teško ubistvo, kako je to bilo navedeno u optužnici. Prilikom izricanja presude, istaknuto je da „nije dokazano da je kod okrivljenog postojao umišljaj“.

– Smrt je posledica nehata optuženog. Osim toga, sud je cenio i nalaze veštaka saobraćajne struke iz kojih proizilazi da su kobnom događaju prethodile grube reči. Kao olakšavajuće okolnosti na strani Kneževića uzete su u obzir njegove porodične prilike, godine života i činjenica da nikada do sada nije osuđivan – rekla je predsednik veća Snežana Garotić.

Tagovi:

Pročitajte još: