Svaka čast: Ova škola u Zemunu zabranila upotrebu mobilnih telefona

KO PREKRŠI – SLEDI KAZNA! Ovih 5 škola u Beogradu je đacima ZABRANILO MOBILNE TELEFONE, a sada su objavljeni prvi rezultati: Smeju da ih uključe samo pod jednim uslovom

Forum srednjih stručnih škola pozvao je da se što pre realizuje akcija „Stop mobilnim telefonima“, odnosno da se zabrani upotreba telefona u školama, a nekoliko osnovnih škola u Beogradu uveliko upražnjava ovu zabranu, te đaci telefone u toku nastave drže isključene, osim u posebnim slučajevimima.

Kako tvrde direktori i zamenici direktora nekoliko osnovnih škola u prestonici, ne postoji zabrana donošenja telefona u školsku ustanovu. Međutim, đaci uređaj ne smeju da koriste u toku nastave, a u Osnovnoj školi „Filip Višnjić“ zloupodreba telefona u toku nastave kažnjiva je disciplinskim postupkom. Učenici uređaje moraju da drže isključene u osnovnim školama „Kralj Petar II“, „Filip Višnjić“, „Nikola Tesla“, „Laza Kostić“ i „Gornja varoš“, dok je u OŠ „14. oktobar“ interni protokol o upotrebi mobilnih telefona u procesu donošenja.

U OŠ „Gornja varoš“ nastavnici određuju gde će učenici držati svoje telefone u toku časova – u torbi ili u kutiji ispred nastavnika, a kako nam je potvrdio direktor ove ustanove, Ilija Mirović, ovakva uredba postoji već duže vreme i nije nikakva novina.

„Lakše će se pratiti nastava bez telefona na nastavi“.

Kako je nedavno objasnio predsednik Foruma srednjih stručnih škola Miroslav Antić za Telegraf.rs, skoro je nekoliko osnovnih škola uvelo ovu zabranu u Srbiji, međutim te brojke su na nivou statističke greške. Prema njegovim rečima, potrebno je mnogo više da bi se neka promena i videla u praksi.

Na ovaj način čas bez telefona je efikasniji

– Deca će biti skoncentrisanija na nastavu i više će slušati nastavnike ako ne da gledaju u mobilni telefon, disciplina će biti mnogo veća. Oni se na času snimaju i slikaju i dolazi do pometnje. aju u mobilni telefon, disciplina će biti mnogo veća. Otpor će sigurno da postoji u početku ako im se telefoni zabrane. Čak je i meni teško kada nemam ceo dan mobilni telefon, ali na sve se čovek navikne. Naučiće tako i više im neće biti potreban. Pojedini direktori nisu sposobni, iako im je ministarstvo uputilo dopis i svi znaju zaključke radne podgrupe, niko ništa nije preduzeo. Mi nismo pokrenuli akciju da bismo se nekom inatili već da bi čas bio koristan i da niko nikog ne bi snimao i podsmevao se – rekao je naš sagovornik.

Tagovi:

Pročitajte još: