Sve spremno za doček prvaka u Zemunu

U školske klupe sešće 16.919 mališana. – Najviše najmlađih đaka upisale su škole na Novom Beogradu, Voždovcu i u Zemunu

Prvi septembar, dan kada će upoznati učiteljicu i drugare iz školskih klupa, željno iščekuje 16.919 prvaka, što je u vremenima kada je očigledan pad nataliteta i starenje nacije, lepa brojka, budući da je za oko 600 mališana viša od višegodišnjeg proseka koji iznosi 16.315 dece po generaciji. U poslednjih desetak godina, više đaka upisano je jedino 2019, kada ih je, prema podacima Sekretarijata za obrazovanje, bilo 16.925. Kako navode iz ovog gradskog ministarstva, najviše osnovaca krenuće u novobeogradske osmoletke, njih 2.262, a zatim u škole na Voždovcu, 1.858, i u Zemunu – 1.831. Najmanje đaka dočekaće škole u Barajevu koje će primiti 179 učenika, kao i u Sopotu, gde će odeljenja biti formirana od 195 đaka. Prošle godine najveća „gužva” bila je u školama „Danilo Kiš” u naselju Stepa Stepanović, „Nikola Tesla” u Vinči, kao i u mirijevskim obrazovnim ustanovama „Pavle Savić” i „Despot Stefan Lazarević”. Po svemu sudeći, i u septembru će klupe u ovim ustanovama biti popunjene jer ovo zvezdarsko naselje inače već godinama kuburi sa kapacitetom jer sve vreme se širi i na njegovu teritoriju se doseljava sve veći broj mladih ljudi. Ali, sve su prilike da će ovdašnji roditelji, ali i mame i tate budućih prvaka iz drugih delova grada uskoro moći da odahnu.

– Prošlu školsku godinu započeli smo otvaranjem dve nove škole, u naseljima Leštane i Busije, a u planu je izgradnja još tri, u naseljima Veljko Vlahović, Mirijevo i Čukarička padina. To je predviđeno protokolom koji je u decembru 2020. godine potpisan. Svoj deo posla Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu je već završio, dan pošto je pokrenuta inicijativa za izgradnju škole u naselju Veljko Vlahović uputili smo predmet dalje ostalim uključenim institucijama jer je pre izgradnje potrebno formiranje parcele, utvrđivanje javnog interesa i tako dalje – objašnjava Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje, dodajući da očekuje da će septembarski polazak u školu proći bez problema, a da se poslednji dani letnjeg raspusta koriste za neophodne radove i pripremu za novu školsku godinu.
I ova generacija u školske klupe će sesti pod drugačijim uslovima u odnosu na starije đake. Virus korona poremetio je sve na šta smo do sada navikli, pa samim tim i način na koji se deca obrazuju, ali, kako ističe Gak, u drugoj školskoj godini koja se započinje pod pritiskom pandemije, škole su već uhodane, a od zaštitne opreme ništa neće nedostajati.

– Uz veliku odgovornost i profesionalnost svih zaposlenih pokazali smo da je funkcionisanje škola moguće pa bismo tako, uz veliku odgovornost svih nas, morali da pokažemo i da možemo da zaustavimo epidemiju, pre svega nastavkom vakcinacije čime bismo deci omogućili normalno pohađanje nastave u klupama, što je za njih najbolje – upozorava Gak.
Prema njegovim rečima, u prethodnoj godini akcenat je bio na kupovini zaštitne opreme neophodne za rad škola, epidemiološku bezbednost i dezinfekciju objekata.

– Škole su u svakom trenutku imale dovoljno novca za kupovinu zaštitne opreme za zaposlene. Spremno su dočekale povratak đaka u školske klupe i spremno će dočekati i ovaj septembar. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu redovno, mesečno isplaćuje materijalne troškove školama, što je u ovim uslovima novac namenjen pre svega za kupovinu zaštitne opreme kako bi i đaci i zaposleni bili bezbedni. Svim školama u Beogradu prošle godine isplatili smo oko 1,4 milijarde dinara, odnosno mesečno oko 115 miliona dinara za materijalne troškove i opremanje. Od početka 2021. školama je isplaćeno više od 700 miliona dinara za kupovinu opreme – podseća Slavko Gak.

Tagovi:

Pročitajte još: