Sve više mrtvih labudova u Zemunu

Broj otkrivenih mrtvih labudova na levoj obali Dunava popeo se u poslednja četiri dana na 25. Šta je uzrok uginuća još se ne zna, ali mnogi smatraju da je na redu drugi talas ptičjeg gripa koji je na prostoru Beljarice i Zemunskog keja otkriven pre četrdesetak dana.– U kanalu Vizelj kod Kovilova pre pet dana pronađen je jedan mrtav labud, a po jedan leš labuda otkriven je u Borči, u blizini stare Crkve Svetog Nikole i u Ulici Nebojše Popovića.

U Beljarici, gde je pre desetak dana pronađeno 20 mrtvih ptica, sada su u blizini obale, otkrivena samo dva uginula labuda. Da li ih ima još to ne znamo jer je prethodnih dana u kanalima nadošla voda – kaže Zoran Janković, iz Udruženja „Eko-Pančevački rit”.Ptičji grip se ne prenosi sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može da izazove veliku ekonomsku štetu ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinuUginuli labud pronađenu kanalu Vizelj, kako kaže, bio je izuzetno krupan.– I ostali primerci nisu bili mali pa nam se čini da ovaj virus ptičjeg gripa napada one najbolje jedinke u okviru svoje vrste – kaže Janković.On ističe da je sve uginule labudove do kojih se moglo prići uklonila „Veterina Beograd”.Na njivama iza Padinske Skele pre dva dana nađeni su mrtvi dva jastreba i sova, ali uzrok njihovog stradanja još nije poznat. Da li su uginuli od trovanja, ptičjeg gripa ili zbog naletanja na strujne kablove biće poznato nakon analiza leševa.

Pre tačno mesec dana dvadesetak uginulih labudova pronađeno je na četiri lokacije u dunavskim kanalima –  Jojkićevom dunavcu, Kišvari, Vizelju, u Beljarici i na Zemunskom keju.Tada su posle urađenih analiza iz Uprave za veterinu rekli da su labudovi u Zemunu, Borči i u Kovilovu bili zaraženi virusom ptičjeg gripa podtip H5N8. Ovaj soj visoko je patogen ali isključivo za ptice. Najviše od njega obolevaju divlje ptice sa vode – labudovi, patke, guske, zatim prepelice, golubovi…Avijarna influenca, kako kažu u Upravi za veterinu, izazvana virusom podtipa H5N8, nije zoonoza, odnosno ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu.– Kontrole zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje higijenskih mera na gazdinstvima osnovne su preventivne mere koje se preduzimaju radi sprečavanja širenja zaraze – navodi se u objašnjenju Uprave za veterinu.Labudovi su migratorna vrsta, ali ovi koji žive kod nas vrlo retko odlaze u južnije krajeve. Uglavnom labudovi iz severnih krajeva u toku zime dolaze kod nas. Žive u jatima, ali dosta je i takozvanih stalnih parova.

Politika

Tagovi:

Pročitajte još: