SVEČANI KONCERT OŠ ”KOSTA MANOJLOVIĆ” NA KOLARCU

Svečanim koncertom pod nazivom ”82 godine sa vama” Muzička škola ”Kosta Manojlović” u velikoj sali Kolarčevog narodnog univerziteta 5. decembra obeležila je svoj dan škole.Bio je to praznik za sva čula i dušu tačno 444 posetilaca, koliko je organizator dozvolio da prisustvuje zbog poštovanja epidemioloških mera u borbi protiv pandemije virusa korona, koji su čestim ovacijama bodrili mlade muzičke talente, soliste i orkestre, nagrađivane na značajnim domaćim i stranim takmičenjima.

Poseban utisak na publiku ostavio hor ove obrazovne ustanove koji je izveo ”Govornu fugu”, delo našeg poznatog kompozitora i Zemunca Aleksandra Vujića, a na koncertu su se pored dela inostranih autora klasične muzike, čuli i zvuci narodnog melosa iz bogate kulturne tradicije u izvođenju vrsnih mladih harmonikaša.Muzička škola ”Kosta Manojlović” osnovana je septembra 1939. godine u Zemunu. Dobila je ime po Kosti Manojloviću, poznatom srpskom kompozitoru, muzikologu prvom rektoru i osnivaču Muzičke akademije u Beogradu.

Status redovne šestogodišnje škole dobila je posle decenije postojanja; za proslavu 40. godišnjice postala je srednja muzička škola, 1981. osnovano  je odeljenje za rad sa učenicima oštećenog vida, a 2009. otvoreno odeljenje za muzičke talente. Škola je nosilac opštinskog priznanja ”Povelja o prijateljstvu sa ključem Zemuna” za 2015. godinu.

Tagovi:

Pročitajte još: