SVEČANO OBELEŽEN DAN RODA AVIJACIJE U ZEMUNU

U Komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u Zemunu i na Vojnom aerodromu ”Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” svečano je obeležen 2. avgust – Dan roda avijacije, koji se slavi u spomen na 1893. godine, kada se prvi put zvanično pominje vazduhoplovstvo u vojsci na ovim prostorima.

Član Veća Gradske opštine Zemun Marko Raić prisustvovao je svečanosti u Komandi Ratnog vazduhoplovstva 1. avgusta i tom prilikom uputio čestitke svim pripadnicima roda avijacije i položio venac na spomen ploču poginulim pripadnicima RV i PVO u odbrani od NATO agresije 1999. godine.

Narednog dana, 2. avgusta na vojnom aerodromu u Batajnici povodom Dana avijacije održana je ceremonijalna stajanka i položeni venci u spomen parku. U ime Gradske opštine Zemun vence su položili članovi Veća Dragan Matijević i Vukašin Bojović.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, kao i predstavnici državnih organa i verskih zajednica.

U okviru ceremonije zaslužnim pripadnicima ovog roda dodeljene su zlatne letačke značke, najviše priznanje vazduhoplovaca, kao i zvanja instruktora letenja i zaslužnim oficirima i vojnicima uručene su vojne spomenice i spomen medalje.

Dan avijacije proslavlja se 2. avgusta, u spomen na dan kada je 1893. godine naređenjem kralja Aleksandra Obrenovića predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja. Do 1941. godine taj dan se tradicionalno proslavljao kao slava svih pilota i letača.

Tagovi:

Pročitajte još: