SVEČANO OBELEŽENA ZAVETNA SLAVA OPŠTINE ZEMUN – KRSTOVDAN

Zavetna slava Gradske opštine Zemun – Vozdviženje časnog Krsta, u narodu poznatiji kao Krstovdan, svečano je obeležena svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i sečenjem slavskog kolača u opštinskom zdanju.

Prazničnu službu držao je vikarni episkop remezijanski i nastojatelj Hrama svetog Save G. Stefan uz sasluženje sveštenstva zemunskih crkava. Liturgiji je prisustvovao predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević sa svojim saradnicima.

Posle liturgije centralnim ulicama Zemuna prošla je krstovdanska litija, a slavlje je nastavljeno sečenjem slavskog kolača uz prisustvo rukovodstva Gradske opštine Zemun i vernog naroda.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević čestitao je slavu građanima Zemuna i poželeo im dobro zdravlje, mir i blagostanje, uz obećanje da će se opštinsko rukovodstvo i nadalje truditi da Zemun postane najbolje mesto za život.

Ovaj veliki crkveni i narodni praznik – Krstovdan ili Vozdviženje (Podizanje) časnog Krsta vezuje se za pronalazak časnog Krsta Gospodnjeg na Golgoti i povratak Krsta iz Persije ponovo u Jerusalim.

Tagovi:

Pročitajte još: