Pretraga
Close this search box.

Svečanost povodom Dan roda avijacije u Zemunu

U Komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u Zemunu svečano je obeležen 2. avgust — Dan roda avijacije, koji se slavi u spomen na taj dan 1893. godine, kada se prvi put zvanično pominje vazduhoplovstvo u vojsci na ovim prostorima.

Obraćajući se prisutnima, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Brane Krnjajić podsetio je na bogatu tradiciju vazduhoplovstva koje baštini naša zemlja, na istoriju vojnog vazduhoplovstva, posebno se osvrćući na aktuelnu spremnost ovoga roda.

Zaslužnim pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i PVO dodeljene su zlatne letačke značke, najviše priznanje vazduhoplovaca, kao i zvanja instruktora letenja, a zaslužnim oficirima uručene su vojne spomenice za učešće u združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem ”Munjeviti udar 2021”.

Svečanosti su prisustvovali član Veća GO Zemun Dragan Matijević, predstavnici Vojske Srbije i mnogobrojne zvanice.

Dan avijacije proslavlja se 2. avgusta, u spomen na dan kada je 1893. godine naređenjem kralja Aleksandra Obrenovića predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja. Do 1941. godine taj dan se tradicionalno proslavljao kao slava svih pilota i letača.

Tagovi:

Pročitajte još: