SVETSKI DAN UMETNOSTI OBELEŽEN U ZEMUNU: U fokusu značaj umetničkog stvaralaštva i kreativnosti

Međunarodna asocijacija umetnosti proglasila je 2012. godine 15. mart za Svetski dan umetnosti.Dan kada se promoviše i ističe važnost umetničkog stvaralaštva, kreativnosti i svega onoga što oplemenjuje i okruženje čini lepšim, smislenijim.

Ovaj dan izabran je zbog toga što se 15. aprila 1452. godine rodio genije svetske umetnosti i epohe renesanse Leonardo da Vinči, univerzalni čovek i svetionik koji je na najkonstruktivniji način pokazao čovečanstvu da su lepo i znanje izlaz iz mračnjaštva. 

Mera stepena razvoja svakog društva je njegov odnos prema kulturi. Ponekad su duvali povoljniji vetrovi, ali su umetnici i njihovo delo često (do)živeli sudbinu nezavisnu i od vremena i od podneblja koje ih je iznedrilo, jer umetnost i umetničko delo govore jezikom sveta, koji sve kulture i civilizacije razumeju. 

Ministarstvo kulture Republike Srbije u evidenciji ima 2.357 imena samostalnih umetnika. Broj onih koji stvaralački i kreativno žive u takozvanom slobodnom statusu je svakako višestruko veći. Ove godine organizovano obeležavanje njihovog dana će uglavnom izostati. 

U vremenima kao što su ova, kada je cela planeta i svaki njen stanovnik u pandemijskom riziku od kovida 19, inače nezavidan položaj svih onih koji su život posvetili posebno “neprimenjenim“ umetnostima, u mnogome zavisi i od organizovane državne pomoći i od svakoga od nas, koji može dati svoj mali doprinos da mahom raštrkani pripadnici čitave jedne armije po kojoj se pamte epohe, pravci, narodi i zaslužni pojedinci prežive i bez institucionalizovanog statusa. 

Širenjem kulture, njenom promocijom, pridavanjem zasluženog značaja baštini i tvorevinama, negovanjem i čuvanjem, zaštitom, organizovanim otkupom i prosto – razvijanjem tržišta umetnina: kupovinom knjiga, umetničkih slika, dekorativnih predmeta umetničke vrednosti, slavljenjem kreacije kao krune stvaranja.

Kao odgovorna uprava koja negovanju kulture u najširem smislu reči poklanja veliku pažnju, Gradska opština Zemun finansijski podržava stvaralaštvo projektnim sufinansiranjem vrednih dela, a od stalnih opštinskih manifestacija, od kojih su neke postale i međunarodne, tradicionalno se održavaju Međunarodni festival monodrame i pantomime, Leto na Gardošu, Zemunski međunarodni salon karikature i Batajničko kulturno leto.

Srbija danas

Tagovi:

Pročitajte još: