Pretraga
Close this search box.

Tačka prekida – život pre i posle nesreće u Zemunu

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda – obeležava se kako bi se skrenula pažnja na broj žrtava, da se pojača prevencija i smanji broj smrtnih ishoda. Tim povodom, u Skupštini Srbije organizovana je izložba fotografija „Tačka prekida – Život pre i posle saobraćajne nezgode“, posvećena stradalima.

Despot Mrđić iz Zemuna poginuo je kada je sa bakom izlazio iz gradskog autobusa. Vozač je krenuo pre nego što je zatvorio vrata, ne gledajući da li su svi putnici izašli.

„Danas je dan kada se sećamo da je nečijom tuđom krivicom i bahatim ponašanjem neko izgubio život. Ja danas ovde stojim u ime mog sina Despota, u ime Nikoline, u ime Melise, Maje, u Dejane i Borisa, u ime Maksima. Zato ja danas prozivam i pozivam sve sve kreatore saobraćajne policije i sve karike lanca praosudnog sistema, da se zapitaju dobro da li su odluke koje donose efikasne“, navodi Verica Vitorović, predstavnica Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju.

Ove godine, poginulo je 431 lice, 65 manje nego lane. Gotovo 3.000 učesnika u saobraćaju je zadobilo teške telesne povrede, za tri odsto manje nego prošle godine. Više je saobraćajnih prekršaja – neprilagođena brzina prednjači.

„I dalje smo kao društvo skloni da potcenjujemo opasnost i rizik učešća u saobraćaju i da svoju bezbednost u saobraćaju smatramo zagarantovanom. To se meni neće desiti, vrlo je čest stav naših građana. Samo ove godine poginulo je desetoro dece, 122 deteta je povređeno u saobraćajnim nezgodama. Dakle više od 3.000 osoba i njihovih porodica ove godine je došlo do tačke prekida“, navodi Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja navodi da je u Republici Srbiji ove godine usvojena Nacionalna strategija o bezbednosti saobraćaja.

„Usvojena je vizija sa nula stradalih u saobraćajnim nezgodama, i to je nešto što nas vodi i što će nas voditi narednih godina. Jedino koordinisanim radom svih institucija u RS možemo doći do zajedničkog cilja. Naša ambicija jeste da do 2030. budemo među deset najbezbednijih zemalja“, dodaje Stamatović.

Svake godine oko 1,3 miliona ljudi u svetu izgubi život u saobraćaju. 50 miliona bude povređeno. Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, obeležava se od 2005. sa namerom, između ostalog, da se promeni sumorna statistika.

Tagovi:

Pročitajte još: