„TORTURA, STRAHOVLADA I MRCVARENJE ZAPOSLENIH U DZ ZEMUN“ Svedočenja MALTRETIRANIH lekara zahtevaju HITNU SMENU direktorke Cvetković

Zaposleni u Domu zdravlja Zemun ogorčeni su zbog bahatog ponašanja v.d. direktorke ove ustanove, doktorke Aleksandre Cvetković.

Nakon niza skandaloznih i kontroverznih odluka v.d. direktorke Doma zdravlja u Zemunu dr Aleksandre Cvetković, koja je umesto neophodnog ultrazvučnog aparata potrebnog trudnicama kupila sitan inventar, zbog čega građani Batajnice prolaze kroz pravu torturu, isplivavaju nove informacije koje svedoče o bezobzirnom ponašanju pomenute direktorke.

Jedan od najiskusnijih lekara i najcenjenijih stručnjaka u ovoj ustanovi je za naš portal otkrio kakve se sve malverzacije dešavaju pod sistemom doktorke Cvetković. Njegovo ime je poznato redakciji, ali zbog straha od odmazde pomenute direktoke ne želi da otkrijemo njegov identitet.

Kako nam na početku navodi, zbog straha od osvete i revanšizma mnogi stručnjaci u ovoj ustanovi su u konstantnom strahu za svoje radno mesto.

– Mesto pomočnika direktora za medicinska pitanja je bilo upražnjeno pune tri godine. Direktorka Cvetković smatrala je kako je nama govorila „Nema potrebe, ja to obavljam“. Svojeglavo u julu 2022. godine imenuje za svog pomoćnika, lekarku iz redova opšte medicine koja je zaposlena u našoj ustanovi oko dve godine, nepoznatu nama zaposlenima. U isto vreme V.D. je sačekala da njena prijateljica završi specijalizaciju i odmah je pravo sa specijalizacije postavila na mesto načelnika Konsultativno-specijalističkih službi, kršeći sva pravila službe, ne poštujući radno iskustvo, godine provedene u specijalističkoj ambulanti, neiskustvo za timski rad. Mislite li da je v.d. direktorka konsultovala mišljenje naših specijalista koji dugo rade u službama. Za nju niko od naših specijalista nije „adekvatan i stručan“ – priča za naš portal lekar u Domu zdravlja i nastavlja:

Svi oni po njoj „tamo ništa i ne rade“. Stiče se utisak da je ovime sačekala da njeni specijalisti završe i da ih uzme u svoj „tutorsko-podanički tabor“. Ovo je tipičan primer nasilničkog, grubog demonstriranja sile i moći, bahatog i bezobzirnog ponašanja. Ruše se vrednosti odabira kolega na osnovu ili po osnovu radnog staža, dužine specijalističkog rada, broju pacijenata, pa i javnog ugleda među lekarima. Možete li zamisliti da asistent bude šef katedre ili najmlađi specijalista načelnik nekog odeljenja? Zar ovakvi postupci i ponašanje v.d. direktorke i njenih saradnika nisu razlozi da onih 15 specijalista napuste Dom zdravlja Zemun? Kako da zaposleni ne bude tužan i u stresu? Zar nama lekarima KOVID nije naneo dosta zla?

Da napomenem, pod ovakvim pritiskom lekari specijalisti veoma otežano dobiju i svoj godišnji odmor, tek tu od strane njenih saradika kreće strahovlada, tortura i mrcvarenje. Po tipu „da se ispoštuje zakonska procedura“, „da se sami lekari međusobno dogovore“, „da 70% zaposlenog osoblja mora biti u službi“. Iako su službe prepolovljene. Kreće se sa pritiscima „ne može ovo, ne može ono“, „direktorka je ono naredila“. Ovakvom vladavinom haosa i pritiskom na zaposlene lekari su primorani da odlaze na bolovanja i razne vrste neplačenog odsustva. Ovakvo nerazumno rukovođenje i trošenje ljudskih resursa još više ugrožava zdravlje zaposlenih u Domu zdravlja. Stiče se utisak ciljanog i namernog narušavanja organa institucija, ovime se građanina šalje jasna poruka da treba da se leče u privatnom Domu zdravlja.

– Najsvežiji skandal je pokušaj v.d. direktorke Aleksandre Cvetković da bez izjašnjavanja specijaliste Konsultativno-specijalističke službe uključi u Stručni savet Doma zdravlja najmlađu specijalistkinju, skoro imenovanu načelnicu. Međutim, naši su se specijalno organizovali i izglasali između 7 članova stručnog saveta. Nezadovoljna ovakvom odlukom v.d. nije organizovala konstitutivnu sednicu niti je verifikovala mandate članova. Sazvala je samo svoje podane članove, izabrala je predsednika i potpredsedika i kreće u rad „za njene potrebe“. Rad se sastoji od „SMS poruka“, traži se „glasanje SMS porukama“ iako se članovi međusobno ni ne poznaju. Pre par dana v.d. direktorka je tražila od Stručnog saveta da izglasa lekara opšte prakse za članove upravnih organa, navodno pozivajući se na ministarstvo. Kada je neko iz Pravne službe tražio dopis Ministrastva zdravlja v.d. direktorka je to energično odbila. Zar ovo nije urušavanje i uništavanje organa upravljanja Doma zdravlja isto kao i nepoštovanje oduke Upravnog odbora, čiji predsednik dr. Radović organizovano i požrtvovano obavlja posao predsednika. V.D. se oglušila i o njenoj odluci. Mi zaposleni moramo se izboriti da prestane podništavanje organa Doma zdravlja, da se spreči kabadahijski i kaubojski način rukovođenja, da se spreči ponižavanje i omalovažavanje zaposlenih. Da se spreči „tutorsko-podanički“ odnos prema zaposlenima. Zaista i ovo duževremensko urušavanje naše ustanove od strane v.d. direktorke i njenih saradnika. Ovo je apel i vapaj Ministarstvu zdravlja da spreči i sankcioniše dalji rad uprave naše ustanove kako bi se vratio ugled i društveni status Domu zdravlja, vratilo poverenje naših građanja jer mi smo upravo tu zbog njih – istakao je jedan od lekara zaposlenih u ovoj ustanovi ističući da iz straha kazne i tihog mobinga ne sme da otkriva svoj identitet.

Takođe, lekar koji je za naš portal otkrio ovaj „najsvežiji skandal“, istakao je i to da je dr. Cvetković veoma sklona nasilničkom ponašanju.

Usled niza sramnih odluka dr Aleksandre Cvetković, o kojima smo pisali ranije, Upravni odbor Doma zdravlja Zemun uputio je zahtev za njenu smenu ministarki zdravlja dr Danici Grujičić. U zahtevu je navedeno da je direktorka pogrešnim činjenjem izazvala nezadovoljstvo zaposlenih i posebno se ističe da dr Cvetković od 2019. godine nije izvršavala odluke Upravnog odbora, čime je prekršila niz finansijskih i pravnih zakona i drugih propisa Republike Srbije.

SRBIJA DANAS

Tagovi:

Pročitajte još: