Tužilaštvo traži osam godina za Boćinog bombaša iz Zemuna!

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu predložio je danas sudu da na najmanje osam godina zatvora osudi Ðorđa M. (28) iz Zemuna jer je 5. aprila prošle godine u novosadskom naselju Detelinara nosio minsko-eksplozivnu napravu velike razorne moći sa daljinskim aktiviranjem.

Otkriven je i uhapšen kada je pokušao da ranac sa eksplozivnom napravom ostavi u zgradi u kojoj živi bivši policajac Dalibor Bogdanović Boća, koji je bio i ranije meta napada.

Presuda će mu biti izrečena u utorak 22. februara.

Ðorđe M. je optužen zbog sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina.

Zamenik tužioca je, prema pisanju lokalnih medija, danas ukazala da je kod optuženog pronađeno 968 grama eksploziva velike razorne moći.

Ðorđe M. je prethodno priznao da je nosio paket za opasnog čoveka čiji identitet ne sme da otkrije, kako bi mu otpisao dug od 50.000 dinara.

„Mislio sam da je reč o nekoj ukradenoj robi. Iz svetlarnika lifta sam uzeo paket, a po izlasku me policija zaustavila i legitimisala i rekao sam da u rancu nosim paket i da je možda droga, a možda i eksploziv“, prenose mediji reči optuženog.

Markov je još rekao da se iskreno kaje zbog svega što je uradio i što je završio gde jeste te da mu je sve to teško palo posebno jer zbog svega toga njegovi roditelji imaju zdravstvenih problema.

Prema rečima njegovog branioca on nije znao šta nosi, i nije postavljao eksplozivnu napravu, već ju je otklanjao, pa je tražio blažu kaznu od one koju je predložilo tužilaštvo.

Podsetio je da njegov klijent u telefonu koji je imao kod sebe, nije imao sim karticu, da mu je baterija bila prazna, tako da eksplozivna naprava nije mogla da se aktivira.

Tužilaštvo ga tereti “jer je u Novom Sadu, u Ulici Ilija Birčanina kod kućnog broja 9, okrivljeni neovlašćeno nosio minsko-eksplozivna sredstva, i to minsko eksplozivnu napravu velike razorne moći sa daljinskim aktiviranjem”.

⁷Prilikom hapšenja osumnjičenog, policija je eksploziv pronašla u rancu koji je on nosio.

Na internetu se takođe pojavio snimak nadzorne kamere na kojem se vidi kako unosi ranac sa eksplozivom u ulaz koji je otključan.

Pomenuti policajac je više puta bio meta napada, preneli su lokalni mediji

 

 

 

 

Tagovi:

Pročitajte još: