U BUSIJAMA OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA STRADANJE I PROGON SRBA

U zemunskom naselju Busije obeleženo je 26 godina od početka hrvatske vojno -policijske akcije ”Oluja” tokom koje je iz Hrvatske proterano više od 250 hiljada, a ubijeno i nestalo više od dve hiljade Srba. Na centralnoj državnoj manifestaciji obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba, minutom ćutanja odata je počast svim žrtvama ”Oluje”, a prisutnima su se obratili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Po prvi put na obeležavanju ovog tužnog Dana okupljenom narodu su predstavljeni preživeli logoraši, među kojima je bila i Jelena Buhač, uzor za glavni lik filma ”Dara iz Jasenovca”.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je istakao da ne treba očekivati priznanje sveta za naše žrtve, a onima koji u regionu pokušavaju da prekrajaju istoriju poručujemo da ćemo čuvati svoju zemlju i narod, da neće više biti Oluje i Bljeska, da je to zavet koji smo dali, koji čuvamo, ali da se nećemo izvinjavati ”onima koji su ubijali desetine i stotine hiljada Srba”.

Predsednik Vučić je podsetio na ono što se početkom avgusta 1941. godine desilo Ljubanu Jednaku, Srbinu iz Gline, kao jedinom preživelom svedoku pokolja dve hiljade Srba u glinskoj Cvrkvi, koji je i 1995. godine, takođe početkom avgusta morao da beži pred istim zlom.

U Srbiji je, kako je naglasio, ”stasala generacija dece iz izbegličkih kolona koja danas pronosi slavu svoga naroda u nauci, u kulturi, u sportu, pa i u politici. Naša misija je srećna budućnost za nas i za novo pokoljenje”!

Parastos za sve stradale služio je patrijarh srpski Porfirije sa arhijerejima, koji je pozvao narod na molitvu za sve žrtve, na nezaborav stradalih bližnjih bez mržnje i zlopamćenja, jer ”naš narod je toliko puta baš kroz žrtvu osvajao iskustvo slobode i vaskrsenja”.

Program na bini pred 15 hiljada građana bio je potresno svedočanstvo stradanja srpskog naroda na prostorima Hrvatske u dvadesetom veku.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da su Srbi preživeli stradanje biblijskih razmera, ali da Srbi ne žele nikakve sukobe, već mir, da ”mi nećemo odustati od svojih političkih prava, ne smemo odustati od ideje srpskog sveta, vrednosti koja treba da okuplja Srbe svuda”, te da treba da se okupljamo oko Vučićeve politike, jedinstveni, da se opet ne bismo okupljali u nekim novim kolonama.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovali su predstavnici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, članovi Narodne skupštine Republike Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Republike Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora, lideri Srba iz Crne Gore, predstavnici Srpske liste sa Kosova i Metohije, rukovodstvo Grada Beograda, Gradske opštine Zemun i brojni građani.

Akcija ”Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica tražile spas u Srbiji.

Tagovi:

Pročitajte još: