U ISTORIJI ZEMUNSKOG SPORTA BLISTAJU MEDALJE MIRE JASIĆ

Malo je poznato, a vredno sećanja da je u Zemunu šezdesetih godina prošlog veka postojala i obrazovala generacije mladih Srednja fiskulturna škola. Nalazila se najpre u centru Zemuna, blizu ”Pinkija”, da bi bila preseljena gotovo na kraj Ulice Cara Dušana, u krug današnje Saobraćajno  -tehničke škole, gde su barake Centra za obuku vozača. 

Učilo se predano i ozbiljno, a škola je dala i više imena upisana u istoriju ne samo zemunskog, već i srpskog sporta. Jedna od šampionki u rukometu bila je i Mira Jasić, koja je Srednju fiskulturnu školu u Zemunu pohađala u periodu od 1957. do 1961. godine. Sa klubom u kojem je provela godine RK ”Beograd” čak pet puta je trijumfovala u Kupu Jugoslavije.

Šampionka je postala još od školskih dana, jer je kao učenica trećeg razreda sa državnom reprezentacijom ušla čak i u finale Kupa evropskih šampiona.Celu jednu deceniju igrala je za rukometnu  reperezentaciju Jugoslavije. Jedna je od najzaslužnijih za srebro na Svetskom rukometnom prvenstvu u Nemačkoj, na kojem je reprezentacija čije je boje branila 1965. godine osvojila srebro.

Više nego uspešnu sportsku karijeru po kojoj se pamti, Jasićeva je završila tako što je na 71 utakmici za državnu reprezentaciju postigla čak 108 golova, a nastavila je kao rukometni trener.

Tagovi:

Pročitajte još: