U „Jevrejskom logoru Zemun“ ubijeno 6500 žena i dece

U proleće 1942. godine, formiraće se “Jevrejski logor Zemun” na ušću Save i Dunava, gde će najpre zatočiti, a onda na isti perfidan način, namamiti da lagano pođu u surovu smrt, nesvesni ičega, više od 6.500 žena i dece, beogradskih Jevreja, članova porodica mučenika koje su prethodne godine streljali širom okoline Beograda.

Ubijali su ih u grozomornom kamionu gasnoj komori, koji su Beograđani ubrzo nazvali “dušegupka“, svesni šta se događa u tom čudovišnom vozilu koje je do maja 1942. svaki dan, osim nedeljom, išlo istom rutom, od logora, preko Save, Karađorđevom ulicom, Nemanjinom, preko Slavije i Autokomande do stratišta u Jajincima gde bi u masovnim grobnicama zatrpavali leševe. Prilikom utovara u kamion, esesovci i gestapovci su deci davali slatkiše a majkama govorili da ih sve zajedno sele na bolje mesto, kako bi mirno i bez otpora pošli u smrt.

Svi ovi stravični zločini bili su posle Drugog svetskog rata obeleženi manjim spomenicima, na samim mestima egzekucija, poput Jabuke, ili na prostoru nekadašnjeg logora Zemun, ali nikada nisu bili adekvatno memorijalizovani kao celina poput drugih mesta strave, logora na Banjici ili stratišta u Jajincima.

Prema nedavnim najavama vlasti u Gradu Beogradu, očekuje se da uskoro bude podignut memorijalni kompleks u kome će na jednom mestu biti sačuvana i prikazana kompletna priča o ovom zastrašujućem stradanju Beograđana u 20. veku.

Foto/izvor: kaldrma.rs

Tagovi:

Pročitajte još: