Pretraga
Close this search box.

U julu održan Prvi kotlić Zemuna: Najvažniji sastojak – „zemunska duša“

24sedam na takmičenju u u pravljenju kotlića u organizaciji Udruženja ljubitelja Velikog ratnog ostrva

Na prvoj gurmanskoj žurci nasred Dunava, u pravljenju kotlića pobedila je ekipa iz Zemuna, na čijem su čelu bili kuvar Robi i  prvi čovek Udruženja ljubitelja Velikog ratnog ostrva Dača.

Njih dvojica su odneli pobedu nad brojnim majstorima riblje čorbe iako ih je ometala visoka temperatura i uzavrela atmosfera gostiju rashlađenih pivom.

Prvi kotlić Zemuna održan je u organizaciji zemunskog Udruženja ljubitelja Velikog ratnog ostrva, a pobednik  kaže da na magiju riblje čorbe samo prati da li je majstor dobre volje i da li je oko njega prihvatljivo okruženje.

– Ma riba i ostali začini su manje-više bitni. Najvažniji sastojak je duša zemunska – sa peharom u ruci objašnjava Zemunac i skida misteriju sa svog kotlića:

– Skuvamo ribu, onda je očistimo od kostiju i sameljemo. Tada riba pusti svoju mast. Pred kraj ubacujemo luk, šargarepu, lovorov list, tucanu ljutu papriku, svežu paprika i ostalo.

Zemunci su se od ranog jutra okupljali da bi krčali specijalitete u kotliću. Majstori su se krili ispod drveća i suncobrana, a svi su se, uglavno, rashlađivali pivom.

I što je najbitnije, žurka tek počinje. Zemunci će se usidriti na Lidu sve dok temperatura ne popusti.

 

 

 

Tagovi:

Pročitajte još: