Pretraga
Close this search box.

U Opštini Zemun održana tribina povodom obeležavanja Meseca borbe protiv karcinoma kože

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) organizovalo je u Opštini Zemun tribinu povodom obeležavanja Meseca borbe protiv karcinoma kože.

Na tribini je predstavljena knjiga „Od mladeža do melanoma” u kojoj su pacijenti oboleli od ove bolesti napisali svoja iskustva u borbi protiv ove bolesti, a o simptomima i lečenju govorili su ugledni dermatolozi. Kako je istakla dr Jelena Janković, pomoćnica ministra zdravlja, saradnja sa ovim udruženjem pacijenata je na svakom sastanku sve bolja. Mi smo dobro i pažljivo slušali njihove zahteve. Ne samo da smo ispunili njihove zahteve već smo otkrili i nove izazove koje Ministarstvo zdravlja treba da sprovede.

Prvi izazov je bio da sa lekarima, ekspertima u ovoj oblasti, sprovedemo akcije besplatnih pregleda i ranu dijagnostiku. Možemo da radimo i na obuci lekara opšte prakse koji će imati osnovno znanje da pregledaju pacijenta i ako uoče promenu upute ga na dalju dijagnostiku. Cilj nam je podizanje svesti ljudi o štetnom uticaju sučevih zraka na kožu i da je neophodno zaštititi se.

Bitno je da ukažemo i na posledice nepravilnog uticaja solarijuma. Boravak u solarijumu je zabranjen za mlađe od 18 godina i mi ćemo tu pojačati kontrole i ukazati na štetne efekte čestog korišćenja solarijuma, a sve u cilju prevencije – naglasila je dr Janković.

Savo Pilipović, predsednik udruženja, naglasio je da su glavni ciljevi prevencija, rana detekcija i lečenje melanoma.

-Želimo da pošaljemo poruku građanima da ne treba da idu u solarijume i da ne treba da se sunčaju, da odmah posete lekara čim uoče nešto na svojoj koži čega ranije nije bilo, ili ako neki mladež počne da menja boju ili oblik. Ne treba da se plaše već da traže savet od dermatologa. Istovremeno, želimo obolelima od melanoma da ispričamo šta postoji od terapija kojima mogu da se leče i kome treba da se obrati – istakao je Pilipović.

Od melanoma u Srbiji godišnje oboli oko 700 ljudi, a od svih karcinoma kože oko 7.000 građana.

Tagovi:

Pročitajte još: