Home Društvo U ovom zemunskom naselju stan se kupuje još u izgradnji: Kvadrat otišao...

U ovom zemunskom naselju stan se kupuje još u izgradnji: Kvadrat otišao na 1.300 €

1241
0

U Batajnici je cena kvadrata skočila i sada doseže 1.000 evra. U nekim gradskim naseljima, pak, cena stagnira, budući da je kvadrat toliko koštao i pre nekoliko godina…

Urbano naselje Batajnica, smešteno na krajnjem severozapadu Beograda, dugo nije imalo priliku da se istakne. Zemun je oduvek znatno više na ceni, mada kada govorimo o poziciji i blizini gradu – razlika nije naročita. Dva dela Beograda udaljena su jedan od drugog svega 9 kilometara.

Međutim, kako se naša prestonica godinama unazad širi i sve više naseljava, tako i krajnje periferna naselja postaju atraktivna, posebno ona nadomak Novog Beograda, kao što je slučaj s Batajnicom. Na NBG se danas nalaze mnogobrojne firme, velike kompanije i njihove centrale, trgovine, i tome slično.

Zaposlenima pogoduje ta blizina, jer u Batajnici mogu da kupe relativno povoljne stanove, a da pritom rade na Novom Beogradu i stignu brzo do posla. Pisali smo i o trendu preseljenja ljudi iz prestonice u Pančevo, upravo iz istih razloga.

S druge strane, potražnja je sve veća, pa je pitanje koliko kupci, zapravo, ovih dana pronalaze stan po meri. Uveliko se prodaju nekretnine u izgradnji, a kvadrat doseže čak 1.200 evra, pri čemu kreće od nekih 700 evra.

Primera radi, u centru Batajnice, u tzv. „crvenim zgradama“, trenutno možete kupiti dvosoban stan gde je kvadrat tačno 720 evra. U ovom delu Beograda novogradnja je najmanje 800 evra.

U aktuelnoj ponudi je i stan iz, kako se navodi, „premium“ kategorije, gde je kvadrat 1.184 evra. Dakle, prodaje se 114 m2 za 135.000 evra. Međutim, ovde je praktično reč o stanu-kući, sa izlaskom na uređeno dvorište, što svakako diže cenu. Taj trend je krenuo s proleća 2020. i još ne jenjava.

Posebno mlade porodice traže svoju oazu van grada, ali da centru budu dovoljno blizu zbog posla i svakodnevnih obaveza. Upravo tu je svoj prostor za rast našla Batajnica. Kada pogledate najnovije oglase, primetićete da je kod većine njih kvadrat minimum 900 do 1.000 evra.

Recimo, prodaje se i nekretnina od 46 kvadrata, za 55.500 evra, što znači da je cena po kvadratu 1.200 evra. To čak prevazilazi cene nekih stanova na Miljakovcu ili u Železniku, Mirijevu.

I tu nije kraj. Pronašli smo čak nekoliko trenutno oglašenih stanova, gde je kvadrat 1.300 evra. Kako piše, „u Batajnici, u mirnoj ulici, u blizini gradskog prevoza“, nalazi se nekretnina od 34 m2, koja se prodaje za skoro 44.900 evra, odnosno cena po kvadratu je 1.320 evra.

U ponudi je i stambena jedinica veličine 44 kvadrata, koja košta malo iznad 57.000 evra, odnosno kvadrat je tačno 1.300 evra. To su uglavnom stanovi koji pripadaju luks gradnji. U ponudi je čak i jedna nekretnina, gde je kvadrat čak 1.570 evra. Prodaje se stan u Mihaljevačkoj ulici (Zemun/Batajnica) od 70 m2 za oko 110.000 evra.

Telegraf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here